Política

POLÍTICA

El Parlament destitueix De Alfonso com a director d'Antifrau

Tots els grups parlamentaris voten a favor de revocar el seu nomenament amb l'excepció del PP

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres la destitució del director de l'oficina Antifrau, Daniel d'Alfonso, per la polèmica conversa que va mantenir amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, en què conspiraven per aturar el procés independentista. Els 120 diputats de JxSí, Ciutadans, PSC, Catalunya sí que es pot i la CUP han votat a favor de la mesura, mentre que els 11 del PP ho han fet en contra.

El diputat de C's Carlos Carrizosa ha carregat contra De Alfonso per haver perseguit polítics per objectius polítics i contra un “nyap” de ministre de l'Interior que “fa vergonya”, però també ha apuntat contra CDC. “Alguns es fan les víctimes però formen part d'aquest bunyol de sistema”, ha exclamat després de denunciar que De Alfonso va nomenat com a càrrec de confiança a l'Oficina Antifrau a Maite Macià, relacionada amb el cas de les ITV. “Aquests senyors utilitzen això en el seu benefici com si el cas Pujol, el cas Palau i el 3% no hagués existit”, ha afegit.

El diputat del PSC Ferran Pedret ha defensat que s'ha de cessar De Alfonso no només pel contingut de les converses gravades amb el ministre de l'interior sinó també per les declaracions del fins ara director de l'OAC per defensar-se, una vegada es van fer públiques les converses. Pedret considera que fer públiques unes investigacions que afecten al PSC, “acusant i calumniant” el partit d'estar darrere de l'enregistrament de les converses, suposa incomplir el seu deure de reserva. En aquest sentit, ha recordat que el PSC ha posat una querella contra De Alfonso. Finalment, Pedret ha lamentat que hagi posat “en risc” el nom d'aquesta institució.

El president de Catalunya Sí Que Es Pot, Lluís Rabell, ha considerat que es tracta d'un “escàndol polític de dimensions majúscules” que en altres països hagués fet caure governs sencers. I ha anunciat que el seu grup ha traslladat a Fiscalia una denuncia per saber si De Alfonso ha comès algun delicte. Rabell ha titllat el ministre Fernàndez Díaz de “provocador” i ha defensat que la seva reelecció en les eleccions del 26-J no ha de suposar una “amnistia” d'un “comportament predemocràtic, propi d'un ministre hereu de la tradició franquista”. Rabell també ha denunciat els “termes mafiosos” amb què De Alfonso es va expressar quan va donar explicacions al Parlament exercint “xantatge” contra els diputats amenaçant-los de revelar informacions.

Des de la CUP, el diputat Benet Salellas ha demanat aprofitar el cas per acabar “amb la impunitat dels poderosos” que ha qualificat “d'asfixiant”. Per fer-ho, l'anticapitalista ha considerat “importantíssim” que De Alfonso sigui destituït, però també “perseguit, castigat i depurat perquè no torni a fer de jutge”. “Només ens faltaria veure la claveguera de l'Estat passejant pels passadissos dels jutjats. Seria un frau”, ha sentenciat. Salellas, a més, ha demanat “una autèntica investigació sobre què ha passat amb De Alfonso i en relació al ministre”, i ha rebutjat que amb una denúncia a Fiscalia es pugui esbrinar, perquè “Fiscalia està metida en el ajo”, ha dit.

JxSí ha estat el darrer grup a intervenir, però no per això ha estat menys dur que la resta amb el fins ara director de l'OAC. La portaveu del grup, Marta Rovira, ha considerat que ha quedat acreditat que l'exercici de funcions de De Alfonso ha estat “irregular i negligent de manera greu”, i ha denunciat que ha vulnerat la llei que regula l'OAC i una “actuació èticament indignant” que ha fet perdre la confiança. Rovira, a més, ha atribuït a De Alfonso una manera de fer “partidista” i “contrària a l'interès general”, una “manca d'independència manifesta”, i de rebre “instruccions del ministre”. “No s'han produït reunions per perseguir la corrupció, s'han produït conspiracions per perseguir determinades opcions polítiques”, ha sentenciat.

Rovira, per últim, també ha retret a socialistes, PP i C's que al Congrés hagin “impedit” que comparegui el ministre per explicar el cas. Portaveus del PSC i C's han replicat després garantint que demanaran aquesta compareixença tan bon punt estiguin constituïdes les Corts Generals, i atribuint la seva actuació al reglament i a la situació de dissolució del Congrés.

El PPC, sol defensant la continuïtat de De Alfonso

El portaveu adjunt del PPC, Santi Rodríguez, ha estat l'únic que ha defensat la continuïtat de De Alfonso. De fet, gran part del seu discurs ha anat més a criticar els grups que han volgut destituir-lo que a les virtuts que creu que té el fins ara director de l'OAC.

El popular ha coincidit amb la resta de grups que el cas de les converses gravades és “un escàndol polític”, però no pel contingut sinó perquè “s'ha fet una “gravació il·legal d'una conversa al despatx del ministre de l'Interior”. “És l'únic fet delictiu que coneixem de moment”, ha dit, tot mostrant-se sorprès perquè cap dels altres partits s'hagin preguntat per “les incògnites” que ho envolten.

“Qui realitza la gravació? No he sentit cap diputat preocupat. S'ha espiat al ministre o al director de l'OAC? S'han fet més gravacions al despatx del ministre o al director d'Antifrau? A qui interessava conèixer el contingut? Quin interès tenia la seva difusió? Res del que es fa avui té per objecte donar resposta”, ha sentenciat el popular.

A més, Rodríguez ha reptat a tots aquells que s'hagin vist amb De Alfonso a explicar “quan i per què” s'hi van trobar i “el contingut de les converses”. Per últim, el PPC ha demanat que en l'elecció del nou director “s'elimini la segona volta” i només es pugui triar amb una majoria de dos terços, i no amb una majoria absoluta.

Compareixença davant la CAI

De Alfonso va comparèixer dijous passat a la Comissió d'Afers Institucionals (CAI) per donar explicacions de les converses gravades. El fins ara director de l'Oficina Antifrau va demanar als grups parlamentaris que no l'utilitzin com a “cap de turc” en un context preelectoral i en benefici propi. Va negar haver conspirat contra les formacions independentistes i es va disculpar únicament pel “to col·loquial” de les converses amb el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz. A més també va llançar un advertiment als diputats: “Que tiri la primera pedra qui estigui lliure del pecat de conspirar”, va dir tot defensant haver mantingut reunions amb representants de diversos “colors polítics”.

Trajectòria de De Alfonso

De Alfonso va ser nomenat pel Parlament el juliol del 2011, a proposta del president de la Generalitat d'aleshores, Artur Mas, amb els vots a favor de CiU, PSC, PPC i C's, l'abstenció d'ERC i ICV-EUiA i els únics vots en contra de Solidaritat (SI) substituint l'exfiscal David Martínez Madero, primer director de l'OAC, nomenat el maig del 2009 i que va morir sobtadament el gener del 2011.

Daniel de Alfonso Laso era magistrat de la secció setena de l'Audiència de Barcelona. Nascut l'any 1964, és llicenciat en dret per la universitat San Pablo CEU de Madrid, va ingressar a la carrera judicial l'any 1989 i va arribar a magistrat l'any 1992. Ha estat membre de la Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i ha treballat a diversos jutjats. A més, ha estat professor de diferents centres, entre els quals la Universitat Autònoma de Barcelona i l'Abat Oliva.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.