Política

POLÍTICA

El cisma a la CUP s'agreuja amb sis dimissions en bloc

Sotragada en la direcció de l'organització, amb crítiques d'afins a Poble Lliure referents a “actituds sectàries i maquiavèl·liques” i “disfuncions” en l'assemblea

El secretariat defensa que hi ha democràcia interna

Sis dels quinze membres del secretariat nacional de la CUP van plegar ahir en bloc amb una carta adreçada a la militància en què denuncien “actituds sectàries i maquiavèl·liques” a l'hora de prendre decisions com ara en la investidura del gener o pel que fa al manteniment de l'esmena a la totalitat al pressupost. Els sis dimissionaris observen “greus disfuncions democràtiques” en la formació assembleària, critiquen que “la batalla pel control de l'organització” hagi condicionat els seus debats polítics i que s'hagi dificultat la participació de la militància en la presa de decisions.

Les sis baixes són les d'Ester Rocabayera, Joel Jové, Roger Castellanos, Guim Pros, Omar Diatta i Tomàs Sayes, considerats pròxims a Poble Lliure, corrent enfrontat de manera soterrada a Endavant OSAN, però que es va desvincular ahir de les dimissions. Sigui com sigui, la tensió s'ha agreujat en un moment en què la CUP va acordar que dilluns vinent s'iniciarien els tràmits justament per renovar el conjunt del secretariat, escollit fa un any. Els sis rebels rebutjaven, però, que tots els membres pleguessin de cop, ja que consideren que s'hauria donat “una imatge errònia i cínica de la situació real de l'organització”.

Diverses fonts de la CUP consultades per aquest diari troben precipitat i equivocat el cop de porta d'ahir. “No treu cap a res”, afirmen. Des de l'altre extrem censuren “enrocaments” i “intransigència en un àmbit personal”. També hi ha posicions més equidistants que enquadren els fets en “visions estratègiques contraposades per arribar al mateix horitzó”. I què hi ha a l'horitzó? Una qüestió de confiança plantejada per Carles Puigdemont. Membres de la territorial de Ponent afins a Poble Lliure descarten, però, que la decisió d'ahir tingui res a veure amb la votació al president. “Si es compleix el full de ruta, Puigdemont serà confirmat, la votació del Parlament és conjuntural”, sostenen.Sectors de l'òrbita d'Endavant OSAN també consideren que l'origen de l'enfrontament “és més complex” que la decisió de donar la confiança a Puigdemont al setembre. “Es tracta de si anem a remolc o de si prenem la iniciativa”, expliquen. “La CUP ha renunciat a molts principis propis”, abunden, en referència als seus plantejaments econòmics o les seves posicions en relació amb la Unió Europea.

El motiu de fons de les dimissions respondria més a la “falta de democràcia interna”. “S'ha ocultat informació, s'han activat mecanismes de votació a conveniència i quan ha interessat s'han pres decisions amb el GAP [grup d'acció parlamentària] per decantar la balança i desfer empats”, denuncien. A part d'Endavant OSAN i Poble Lliure, el GAP està integrat per organitzacions com ara Arran, Constituents per la Ruptura, Coordinadora Obrera Sindical (COS), Crida Constituent, En Lluita, Lluita Internacionalista (LI) i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC).

En la votació del pressupost van tenir un paper decisiu per tombar l'aixecament del vet als comptes, i no cal dir que en el rebuig a fer president Artur Mas els vots del GAP també van ser determinants. En la carta, els dimissionaris sostenen que “s'ha jugat amb els mecanismes de presa de decisió per beneficiar posicions concretes”.

En qualsevol cas, el secretariat nacional de la CUP va lamentar ahir les dimissions en un comunicat i va defensar que tots els processos de debat i decisió de la formació “s'han fet amb totes les garanties democràtiques possibles” i que els encara membres de l'òrgan de direcció “tenen la consciència tranquil·la d'haver treballat en tot moment per facilitar aquestes garanties”.

Davant el fantasma d'una escissió, crítics amb el gest d'ahir recorden que la formació ha viscut molts altres moments d'aquest tipus, ja des de la decisió de superar el municipalisme per presentar-se a unes eleccions al Parlament: “També va anar de pocs vots”.

LES FRASES

S'ha jugat amb els mecanismes de presa de decisió per beneficiar posicions concretes
Hem estat testimonis de l'augment d'actituds sectàries i maquiavèl·liques
Carta dels dimissionaris
Tots els processos de debat i de decisió s'han fet amb totes les garanties democràtiques possibles
Els encara membres del secretariat tenen la consciència tranquil·la d'haver treballat en aquestes garanties
Comunicat del secretariat

La “deriva estètica” i el degoteig de baixes

La carta dels sis càrrecs dimitits censura la “deriva estètica de bona part de l'acció política” de la CUP, que hauria provocat “perilloses vacil·lacions estratègiques” en aquesta legislatura. Manifesten que les posicions que ha anat prenent l'organització l'allunyen de l'estratègia independentista i lamenten un degoteig de baixes important de militants en els darrers temps. Fonts pròximes als crítics concreten que entre les decisions considerades estètiques hi ha la focalització del no a la investidura en la persona d'Artur Mas o el fet d'estar pendents de si l'organització és prou d'esquerres, prou assembleària o més anticapitalista que independentista. D'altra banda, també denuncien que de vegades “la dissidència es fa difícil d'expressar” i aplaudeixen que la introducció del vot telemàtic afavorirà la participació de militants que per responsabilitats familiars no poden seguir el ritme de reunions presencials.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.