catalunya
pressupostos
La CUP manté el vet al pressupost
Per només tres vots de diferència, els anticapitalistes, molt dividits, aproven esmenar els comptes
Diuen que volen treballar de manera conjunta i buscant el consens
Veu incomplert el pacte d'estabilitat
No hi haurà nou pressupost. Si res no canvia aquest matí i no hi ha contraoferta d'última hora, avui s'aprovarà l'esmena a la totalitat que la CUP va decidir mantenir anit i, per tant, el govern de Puigdemont veurà com la seva proposta de comptes del 2016 no passa de la porta del Parlament. Serà la primera vegada que un pressupost quedi rebutjat a la cambra catalana en el debat a la totalitat després que el consell polític i el Grup d'Acció Parlamentària dels anticapitalistes aprovés per només 3 vots de diferència mantenir el vet al pressupost. Una desigualtat molt més petita que la que es va produir el 29 de maig, quan aquest mateix òrgan va decidir registrar l'esmena (amb 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions), però insuficient per aturar el bloqueig. El resultat d'anit va ser de 29 vots a favor de mantenir l'esmena, 26 en contra i 3 abstencions. Un cop més, les bases de la CUP apareixien totalment dividides.
A partir d'ara s'obre un nou escenari de conseqüències impredictibles. Tanmateix, la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, s'afanyava a interpretar el resultat. “Avui no vetem res, avui hem decidit que volem treballar conjuntament i fer-ho bé”, assegurava. La dirigent també deixava clar que la CUP “garanteix l'estabilitat parlamentària del govern per abordar la declaració del 9-N, avançar cap a la ruptura i construir la república catalana”. De res van servir les últimes propostes que el govern va fer arribar a la CUP, l'ultima d'elles a les 7 de la tarda i que es concretava amb la creació d'una comissió de seguiment. A aquesta manera de negociar del govern també s'hi va referir el també diputat Albert Botran, que va titllar el procediment emprat pel govern de “poc seriós”. La CUP va tornar a retreure a l'equip de Puigdemont que no intentés buscar el consens abans de presentar els comptes. “Un error que no calia”, hi va afegir.
De moment, la portaveu del govern, Neus Munté, abans de conèixer el resultat de la trobada, ja advertia ahir que si el pressupost no passava aquest primer filtre “calia obrir una reflexió”, ja que, a parer de l'executiu, la CUP haurà “incomplert l'acord d'estabilitat” que la unia amb Junts pel Sí. Munté va fer aquestes afirmacions utilitzant un to prudent, ja que a hores d'ara ningú vol parlar de posar fi al mandat democràtic del 27-S i convocar noves eleccions.
Tampoc ho vol la CUP, que ahir, aprofitant el retorn dels números de la Generalitat, reclamava començar de nou l'elaboració del pressupost a partir d'un treball de consens entre les dues formacions. Tanmateix, serà una tasca difícil, ja que la decisió de mantenir l'esmena haurà deixat, sens dubte, tocada la negociació entre Junts pel Sí i la CUP. L'equip de Puigdemont ha estat molt crític amb el fet que els anticapitalistes no hagin permès ni un primer debat dels comptes a la cambra catalana. Fonts del govern apuntaven que aquesta actuació fa evident que estan en “minoria” a la cambra i advertien que, a partir d'ara, hauran de buscar altres “alternatives”. És a dir, la CUP podria deixar de ser el soci prioritari.
La primera conseqüència que comporta, de moment, la votació cupaire és que es consolida la pròrroga dels comptes i, per tant, el govern haurà de treballar amb els càlculs que va fer el conseller Andreu Mas-Colell el març del 2015. La CUP, però, és partidària d'introduir modificacions que permetin executar el pla de xoc social a través de l'aprovació de decrets, una mesura que ja fa temps que estudia.
I mentre l'esquerra anticapitalista ha volgut restar dramatisme al fet que es mantingui la pròrroga, Junts pel Sí no ho veu igual. Prova d'això seran les intervencions que avui es podran escoltar en el ple de pressupost que començarà a les 10 del matí amb la presentació del projecte de llei per part del vicepresident, Oriol Junqueras. El també conseller d'Economia, en un article a aquest diari, ja avança que “passi el que passi” s'ha de continuar amb el procés sobiranista, tal com va demanar la ciutadania en els comicis del 27 de setembre passat.
Després de Junqueras, el grup de C's, com a líder de l'oposició, obrirà el torn de rèpliques, que tancaran la CUP i Junts pel Sí. Ja al vespre es farà la votació conjunta de les esmenes a la totalitat que han presentat tots els grups sense excepció i si, tal com es preveu, prospera, tombarà el pressupost i deixarà tocada la legislatura.