política catalana
Oriol Amorós: “El compromís de la República catalana amb el món ha de ser la protecció dels drets humans”
El responsable de Migracions de la Generalitat es queixa del mal funcionament del sistema d'acollida de l'Estat espanyol
Subratlla que govern, Ajuntaments, entitats i particulars estan dient a l'Estat que “estem preparats”
Espanya es va comprometre fa uns mesos a acollir 16.000 refugiats. En porta 500. Alguna cosa no funciona bé quan la Generalitat va afirmar que el territori català pot acollir 4.500 persones pel 2017, amb 912 places que podrien cobrir-se amb efecte immediat. “El sistema espanyol no funciona” perquè està centralitzat, ha sentenciat Oriol Amorós, secretari d'Igualtat, Migracions i Ciutadania de la Generalitat. “Acollir i integrar a persones és una cosa que succeeix als municipis”, ha dit Amorós, “i tenim la mà trencada en acollir a persones immigrades, ho hem fet amb 1 milió i mig de persones en els darrers 15 anys”, tenint com a eix el municipi, amb la col·laboració de les entitats i la coordinació de la Generalitat. “El govern de Catalunya, juntament amb els Ajuntaments, entitats i particulars està intentant aixecar places per dir al govern de l'Estat que estem preparats”, ha reivindicat.
Tot i que es prioritza la crisi més immediata de refugiats, a l'agenda del govern també hi és present un model d'asil propi per a la Catalunya independent. Amorós ha perfilat que hauria “de prendre la protecció internacional com una línia política d'Estat”. “El compromís de la República catalana amb el món ha de ser la protecció dels drets humans ”, tenint un paper molt rellevant en els processos de pacificació, ha explicat.
A hores d'ara, les entitats d'acollida disposen de molt pocs recursos per fer la seva feina, i una de les tasques consisteix en ensenyar l'idioma. En el cas del català, “hem tingut una reducció de l'ús per una qüestió demogràfica, però al mateix temps una recuperació de l'increment de la gent que l'aprèn”, així que hem de donar prestigi al català, ha apuntat el responsable de política d'acollida de la Generalitat. “Hem de facilitar que l'aprengui qui no el sap i, en cas de persones acollides, hem de començar sempre amb el català, perquè el que comenci pel català acabarà sabent català i castellà”, ha assegurat Amoròs .
Per veure l'entrevista sencera, cliqueu aquí .