Iglesias reafirma que tard o d'hora hi haurà referèndum
Confia que la majoria dels catalans optaran per continuar a l'Estat espanyol si se'ls reconeix com a nació
El líder de Podem es reivindica com la nova socialdemocràcia per substituir el PSOE el 26-J
El líder de Podem, Pablo Iglesias, va anar a la trobada del Cercle d'Economia a parlar d'economia i amb el guió ben apuntat. No va fer cap referència al repte plantejat des de Catalunya fins que no se li va preguntar pel referèndum o pel futur govern espanyol. Pel que fa a la primera qüestió, Iglesias va reiterar que és necessari que hi hagi un referèndum, que es podria fer “amb tota normalitat constitucional”. Iglesias reafirma que s'haurà de fer tard o d'hora i que seran els partits catalans els que ho decidiran. Va assegurar que En Comú Podem és la primera força política catalana al Congrés per haver plantejat aquesta “proposta democràtica”. D'aquest raonament s'interpreta que no hi renunciarà per possibilitar un futur acord de govern, però Iglesias va defugir respondre explícitament la qüestió. Iglesias va reiterar que no vol que Catalunya s'independitzi i que està convençut que la majoria de catalans acceptaran un nou pacte constitucional si se'ls reconeix com a nació.
Pel que fa a un futur govern espanyol, el líder de Podem va advertir que només hi ha dues opcions: un executiu amb el PP o un executiu amb Podem. I va concloure amb el primer envit al PSOE: “L'àrbitre serà el PSOE i jo no puc fer res més que oferir-los la mà.” Iglesias també va allargar la mà per arribar a acords sobre aquest futur govern d'esquerres a les “forces catalanes i basques”.
Va deixar clar que Podem existeix perquè les polítiques econòmiques aplicades per fer front a la crisi de deute han fracassat. Per la política del PP els darrers quatre anys però també per la del PSOE els primers anys de la crisi. “Alguns ens anomenaran avui els nous socialdemòcrates”, va afirmar, sibil·lí, Iglesias, per justificar la tesi que els socialistes s'han vist obligats a aplicar polítiques en què no creien: disminució de la despesa pública i guanyar competitivitat empresarial rebaixant els sous. Amb el fracàs resultant, segons ell, que no es va augmentar la competitivitat però sí els beneficis de les empreses i es va col·lapsar el consum dels ciutadans.
Ada Colau
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per la seva banda, va reivindicar la creació d'un salari mínim metropolità per evitar la precarietat laboral en una àrea que, segons ella, tots els rànquings veuen competitiva i atractiva per invertir malgrat tots els pronòstics “apocalíptics” sobre el seu govern.