Societat

seguretat

pistoles taser

Set policies locals continuaran usant pistoles elèctriques

Dels deu municipis del Maresme que en tenen, només tres han decidit retirar-les seguint les recomanacions d'Interior i del Síndic

Tots els ajuntaments, però, reclamen a la Generalitat que legisli sobre l'ús d'aquestes armes

Set de les deu policies locals del Maresme que disposen de pistoles elèctriques les continuaran fent servir fins que el Parlament no en reguli definitivament l'ús. Així ho van decidir els alcaldes i els caps dels cossos de seguretat que es van reunir dimarts a l'Ajuntament de Llavaneres. Es tracta d'Arenys de Mar, Caldes d'Estrac, Dosrius, Montgat, Sant Pol de Mar, Sant Vicenç de Montalt i Sant Andreu de Llavaneres. Han quedat al marge Argentona, Cabrera i Premià de Mar, en què en tenen però la intenció dels ajuntaments és retirar-les.

La decisió arriba després de la petició expressa que ha fet la direcció general d'Administració de Seguretat del Departament d'Interior, arran d'un informe que va redactar el Síndic de Greuges que desaconsellava la utilització d'aquestes armes. En l'escrit que la Generalitat ha fet arribar als ajuntaments afectats es demanava, “amb absolut respecte a l'autonomia local”, que consideressin la necessitat de “dictar les oportunes resolucions per a la suspensió temporal d'aquestes armes o la suspensió de la seva adquisició en espera del grup de treball creat en el si del Parlament”. En aquest sentit, l'alcalde de Llavaneres, Joan Mora (ERC), que va ser el promotor de la trobada, reclama que s'obri un debat serè i sincer sobre el model de seguretat al país, que sobretot serveixi per impulsar una nova llei de policia, que, entre altres coses, reguli definitivament l'ús de les pistoles elèctriques, ja que l'actual és del 1991.

Mora recorda que a Catalunya hi ha 31 cossos de policia local que disposen d'aquestes armes, dels quals deu són al Maresme, i que des que es van adquirir, fa uns quatre anys, aquests cossos de tot el país només les han fet anar en vuit ocasions. “Tot i que no en sóc defensor, en la majoria dels casos l'arma és dissuasiva i no s'acaba accionant”, defensa Mora, que no entén per què la Generalitat vol deixar en mans dels alcaldes una decisió d'aquesta magnitud quan els mateixos agents en defensen els avantatges. “A més, tots els policies, quan fan la formació per poder portar-les, reben una descàrrega per obtenir el títol i, per tant, saben quins són els efectes”, hi afegeix.

Joan Mora explica que ara el pas següent serà redactar una carta entre tots els alcaldes maresmencs per reclamar a la Generalitat que acceleri la posada en marxa d'aquest grup de treball que ha d'abordar la conveniència o no de disposar d'aquests dispositius. Un escrit que es farà extensible a la resta de municipis catalans que disposen de pistoles elèctriques. En la trobada també es va manifestar el compromís de tirar endavant una jornada en l'àmbit català per debatre la qüestió amb experts en la matèria.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.