Política

Presó incondicional i sense fiança per als màxims responsables de Manos Limpias i Ausbanc

El jutge de l'Audiencia Nacional Santiago Pedraz imputa a Bernad delictes d'extorsió, amenaces i pertinença a organització criminal i a Pineda també els de frau en subvencions, estafa i administració deslleial

El magistrat imposa mesures cautelars altres detinguts en l'operació Nelson: Javier Castro Villacañas Pérez, Ángel Garay i Alfonso Solé

El jutge de l'Audiencia Nacional Santiago Pedraz ha decretat aquest dilluns presó incondicional sense fiança per al secretari general de Manos Limpias, Miguel Bernad, i el president d'Ausbanc, Luis Pineda, tal com demanava la Fiscalia. El magistrat imputa a Bernad delictes d'extorsió, amenaces i pertinença a organització criminal; a Pineda li atribueix també els de frau en subvencions, estafa i administració deslleial.

Als altres tres arrestats en l'operació Nelson que han declarat aquest dilluns a l'Audiencia, el responsable de comunicació de Manos Limpias Javier Castro Villacañas Pérez; el responsable de l'àrea de Delegacions d'Ausbanc, Ángel Garay, i el tresorer d'aquesta entitat, Alfonso Solé, Pedraz els imposa l'obligació de comparèixer cada 15 dies en dependències judicials, els retira el passaport i els prohibeix sortir de territori espanyol.

L'operació batejada com a Nelson és fruit d'una investigació que va arrencar el 23 de febrer de 2015, fa més d'un any.

La Fiscalia té indicis que tots els acusats conformen des de fa anys una trama dedicada a extorsionar bancs i caixes a canvi de no iniciar accions legals contra elles als tribunals. També exigien sumes de diners com a contrapartida per no difondre informacions negatives sobre les mateixes entitats.

Segons el fiscal, a més d'extorsionar els bancs, obtenien de manera fraudulenta subvencions i oferien “la retirada de l'acció penal en alguns processos prèvia exigència d'importants quantitats de diners”, activitats que haurien desenvolupat de manera organitzada i prolongada en el temps.

En concret, existeixen indicis que Manos Limpias va oferir a La Caixa i el Banc de Sabadell retirar l'acusació contra la infanta Cristina de Borbó que el col·lectiu ultradretà exerceix contra ella en el cas Nóos a canvi de cobrar tres milions d'euros, segons han confirmat a Europa Press fonts de l'Audiencia.

Al llarg de la instrucció s'han pogut obtenir proves que les persones detingudes utilitzaven les seves associacions, suposadament sense ànim de lucre, per al seu enriquiment personal o el de persones del seu entorn.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.