Política

El PSOE afirma que el “bloqueig” de Podem serveix perquè Rajoy “es fumi un cigar a la Moncloa”

Els socialistes retreuen a la formació de Pablo Iglesias trencar “unilateralment” les negociacions

Antonio Hernando assegura que hi hauria acord en el 70% dels punts si els haguessin pogut discutir

El portaveu socialista al Senat, Óscar López, ha denunciat aquest diumenge el “bloqueig” que, segons ell, el líder de Podem, Pablo Iglesias, està imposant a la situació política a l'impedir la formació d'un govern de canvi. El PSOE acusa la formació morada de trencar “unilateralment” les negociacions per a un acord d'investidura.

“A dia d'avui Rajoy es fuma un cigar a la Moncloa mentre Pablo Iglesias bloqueja el canvi polític en aquest país”, ha afirmat el dirigent socialista.

López ha qualificat de “molt greu” aquesta situació perquè no permet que es compleixi la voluntat majoritària de la societat espanyola. En la seva opinió, els ciutadans van votar “per canviar Rajoy i les seves polítiques, que són les que més mal han fet”.

En un acte amb militants socialistes a la localitat madrilenya de Moraleja de Enmedio, López ha ironitzat sobre Iglesias assegurant que la seva “nova política” està “envellint a tota velocitat perquè es veuen comportaments que són el més vell de la vella política”,informa l'ACN.

El dirigent socialista ha preguntat al líder de Podem “què és millor?”: permetre que Rajoy segueixi governant o fer possible un “executiu de canvi” per posar en pràctica mesures com ara recuperar la sanitat pública universal, ajudes a aturats més grans de 52 anys o fer que les beques “tornin a ser un dret”.

Trencament “unilateral”

En paral·lel, el portaveu del PSOE i membre de l'equip negociador socialista Antonio Hernando ha respost en una carta adreçada a Iglesias a les 20 propostes presentades per Podem.

En la missiva , Hernando expressa la “sorpresa” del partit quan, l'endemà de la reunió entre PSOE, Podem i Ciutadans i abans que els socialistes donessin la seva resposta, la formació d'Iglesias va “trencar unilateralment” qualsevol possibilitat de negociació.

“Pensàvem que era possible treballar per incorporar noves polítiques que constituïssin el programa del govern del canvi”, ha assegurat.

El portaveu socialista assegura que hi ha coincidències clares en sanitat i educació i que hi ha “posicions molt pròximes” en l'àmbit de la lluita contra la corrupció i la regeneració democràtica. De fet, considera que hi hauria acord en un 70% del punts “si els haguéssim pogut discutir”.

Malgrat tot, els socialistes han decidit respondre igualment a 17 de les 20 preguntes de Podem “per respecte” al document que els van enviar, “als vostres votants i a tota la societat espanyola”.

Així, el PSOE adjunta a la carta un document amb disset grans mesures, sobretot de caràcter econòmic, social i de regeneració democràtica per respondre a la formació liderada per Iglesias relacionades amb els propostes de Podem.

Per contra, els socialistes opten per no replicar dos aspectes als quals s'oposen frontalment: la composició del futur govern i el referèndum a Catalunya.

Hernando conclou la carta lamentant que no s'hagi intentat arribar a una entesa i s'acomiada amb una clara expressió de plany: “És una llàstima”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.