Política

“No permetré cap trencament de la sobirania espanyola”

El president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, insisteix a Barcelona que “cal continuar batallant per garantir la unitat d'Espanya”

Diu que “no és bo” que Catalunya es torni “estreta” i es giri “cap endins”

Just la mateixa setmana que el Parlament ha aprovat, amb els vots de Junts pel Sí i la CUP, una moció que ratifica la declaració de ruptura del 9-N anul·lada pel Tribunal Constitucional, la plana major del PP, encapçalada pel president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, va desembarcar ahir a Barcelona per fer ben visible la voluntat del partit de “continuar batallant per preservar la unitat d'Espanya”. Rajoy va ser l'encarregat de clausurar la convenció sobre el pacte per a l'enfortiment institucional, que es va celebrar a l'hotel Catalònia de la plaça Espanya. Va aprofitar la conjuntura política i el cop de porta de Podem a Pedro Sánchez per tornar a reivindicar la necessitat d'una gran coalició PP-PSOE, però també va remarcar una vegada més que no està disposat a deixar que Catalunya se'n vagi. “Defensarem la unitat d'Espanya, la nostra nació, un projecte de segles de vida en comú”, va subratllar Rajoy.

Una vegada més, Rajoy va insistir que no està disposat a permetre “cap fractura en la sobirania espanyola”. “El que hagi de ser Espanya, ho hem de decidir entre tots, perquè Espanya és de tots”, va assenyalar el líder dels populars, una afirmació que va arrencar forts aplaudiments entre els militants que omplien la sala de convencions de l'hotel Catalònia. “És clar que sí! És clar que sí!”, cridaven.

Rajoy va voler destacar que “uns quants no poden decidir sobre la totalitat de la nació”, i hi va afegir amb to enèrgic que cal lluitar
per garantir la “igualtat de tots els espanyols, independentment del lloc de naixement i del lloc on visquin”.

La manera? El compliment de la llei. La llei “per sobre de tot”, perquè això és justament “el que diferencia els estats civilitzats de la barbàrie”. I, arribats a aquest punt, es va entretenir en la defensa i l'elogi de la Constitució, “que ha reconegut la pluralitat del país”.

El missatge va ser clar: “Ningú pot apostar per la ruptura, perquè és dolent per a si mateix i per a totes les persones que en depenen. I si durant segles hem viscut junts, cal treballar per continuar junts
i perquè Catalunya continuï sent la locomotora.”

I es va mostrar convençut que això és el que “pensen la immensa majoria dels ciutadans”. El PP, doncs, té ben clar que “no es pot permetre cap trencament de la sobirania espanyola”.

Rajoy no va presentar cap proposta concreta, però va insistir a destacar que farà “el que sigui necessari perquè cap català se senti oblidat pel govern d'Espanya”, per mantenir el diàleg amb els “sectors econòmics, fiscals i socials”
i perquè Catalunya continuï sent “un referent per a molts espanyols que l'han fet casa seva”. En aquest sentit, es va referir a Catalunya com una “terra fèrtil i càlida”, i va alertar que “no és bo” que es torni “estreta” i que es giri “cap endins”. “Amb la unitat d'Espanya, la sobiraniaespanyola i la igualtat dels espanyols, no s'hi juga”, va concloure.

A la convenció, hi van assistir Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores
de Cospedal. A la clausura, també hi havia el líder català Xavier García Albiol, que va aprofitar la seva intervenció per insistir a relacionar el govern de Veneçuela amb el finançament de Podem. “Si es confirma la informació, no tinc cap problema a reiterar que s'ha finançat amb diners tacats de sang.” Ahir Pablo Iglesias va anunciar que denunciarà Albiol per aquestes acusacions.

LES FRASES

Ningú pot apostar per la ruptura, perquè és dolent per a si mateix i per a totes les persones que en depenen
El que hagi de ser Espanya, ho hem de decidir entre tots, perquè Espanya és de tots
Defensarem la unitat d'Espanya, la nostra ‘nació', un projecte de segles de vida en comú
Amb la unitat d'Espanya, la sobirania i la igualtat dels espanyols, no s'hi juga
Mariano Rajoy
president del govern en funcions

Homs critica que Rajoy no parli amb Puigdemont

El portaveu de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, va criticar ahir que Mariano Rajoy no aprofités la seva visita a la ciutat de Barcelona per entrevistar-se amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. “Si el senyor Rajoy té temps per anar a actes de partits, que em sembla molt bé i hi
té tot el dret del món, hauria de tenir temps per parlar amb les institucions catalanes”, va afirmar.

Homs va lamentar que “el senyor Rajoy estigui tancat en ell mateix, en els seus i en el seu partit”, i que sigui “incapaç de relacionar-se i de parlar”. I va etzibar al president del govern espanyol en funcions que si “el que fem a Catalunya” li produeix “tanta urticària per no reunir-se amb el senyor Puigdemont, com a mínim que tingui la decència de dir que no comparteix sentències del Tribunal Constitucional que impedeixen que puguem atendre la pobresa energètica”.

Pel que fa a les negociacions per formar un nou govern a l'Estat espanyol, Homs va reiterar que des del govern de Catalunya la voluntat de diàleg hi és, “però simplement amb un límit, que és el que reclamaria qualsevol demòcrata: que les coses es puguin acabar votant i, òbviament, que es puguin votar d'una manera clara i nítida a Catalunya amb una consulta”.

El portaveu també ha fet una crida al moviment independentista, al qual ha demanat que “no tingui por” d'una eventual repetició de les eleccions espanyoles. Homs s'ha mostrat convençut que uns nous comicis s'haurien d'entendre “com una gran oportunitat”. “Hem d'aprofitar
una vegada més les urnes
per demostrar la nostra força, el nostre crit de llibertat i el nostre compromís envers el país.”

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.