Política

Els ‘papers de Panamà' revelen operacions opaques en el món de l'art

Noves filtracions ajuden a descobrir qui té una obra de Modigliani desapareguda després de ser confiscada pels nazis a un jueu i buscada pel seu hereu legítim

La documentació també esquitxa la néta de Picasso i la família Thyssen-Bornemisza

Noves publicacions dels papers de Panamà han revelat aquest divendres operacions opaques en el mercat de l'art, que en alguns casos afecten a judicis en marxa per la propietat d'obres desaparegudes i giren al voltant d'obres d'artistes com Van Gogh, Picasso, Rembrandt i Modigliani.

La filtració de més d'11,5 milions de documents del bufet panameny Mossack Fonseca , especialitzat en la gestió de capitals en paraisos fiscals, afecta més de 140 polítics i alts funcionaris de tot el món, a més de celebritats, esportistes, cineastes, escriptors i propietaris d'art.

Segons el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, amb seu a Washington i que ha liderat la investigació amb el diari alemany Süddeutsche Zeitung, els papers permetrien conèixer, per exemple, el possible parador de l'obra desapareguda d'Amedeo Modigliani Home assegut amb un bastó.

La pintura de l'artista italià, valorada en uns 25 milions de dòlars, porta dècades desapareguda després que els nazis la confisquessin al seu propietari jueu, encara que el seu legítim hereu sospita que l'obra es troba en mans de la família Nahmad, una de les més poderoses del món de l'art.

Després que una investigació privada apuntés a que els Nahmad, originaris de Síria i Líban, obtinguessin l'obra en una subhasta el 1996, el nét del jueu a qui li va ser confiscada va presentar una demanda a ambdues parts enfrontades.

En els jutjats, la família Nahmad sempre ha dit que no té el Modigliani, però els papers de Panamà revelen que els Nahmad controla la companyia offshore International Art Centre, que sí poseeix aquesta pintura.

Segons els documents de Mossack Fonseca, David Nahmad, la cara més coneguda de la família, és el propietari únic de l'empresa des de 2014, tot i que els Nahmad l'han controlat durant 20 anys.

Tot i que el més significatiu, el dels Nahmad és només un exemple dels diversos vincles entre el mercat de l'art i el bufet Mossack Fontseca, els documents del qual demostren, segons el Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació, que és una “indústria poc regulada on l'anonimat s'usa sovint per protegir tot tipus de comportaments qüestionables”.

A més dels Nahmad, entre els papers també apareixen els noms de la família grega Goulandres, que es troba en el centre d'una batalla legal per saber on es troben 83 obres d'art desaparegudes.

Altres noms del món de l'art inclouen la néta del pintor malagueny Pablo Picasso, la família Thyssen-Bornemisza i el magnat xinès Wang Zhongjun.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.