Política

França ressitua Panamà a la llista de paradisos fiscals

Mossack Fonseca qualifica de “caça de bruixes” la filtració d'arxius sobre el bufet

El govern panameny lamenta que se l'identifiqui amb l'escàndol

El ministre francès de Finances, Michel Sapin, va anunciar ahir que arran de l'escàndol dels papers de Panamà París ha tornat a incloure aquest país en la llista de paradisos fiscals, i va reclamar accelerar la lluita internacional contra l'opacitat i el frau. “França ha decidit inscriure novament Panamà com a país no col·laborador, amb totes les conseqüències per a aquells que facin transaccions amb Panamà.”

El ministre Sapin també va al·legar que el país centreamericà ha pretès “fer creure que era capaç de respectar els grans principis internacionals” sobre la transparència financera i va lamentar que se l'hagués tret de la llista negra.

Des de Ciutat de Panamà, la reacció era molt diferent. L'advocat Ramón Fonseca, un dels fundadors del bufet Mossack Fonseca, l'epicentre de l'escàndol provocat per la filtració, va assegurar que les acusacions són “una caça de bruixes” que busca desacreditar la creació d'empreses offshore. En declaracions al Financial Times, l'advocat defensa la legalitat de les activitats de la firma i es mostra confiat que “no hi haurà ni una sola causa legal”.

La filtració de documents del bufet a través del Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació i de diversos mitjans ha donat a conèixer els mecanismes utilitzats per desenes de personalitats per beneficiar-se de l'evasió fiscal. En aquest punt, però, Fonseca subratlla la importància del “dret a la privacitat” i que “la creació d'empreses no és cap pecat”. A més, recorda que la firma ha contribuït a establir més de 250.000 societats.

Per la seva part, el govern panameny lamenta que se l'identifiqui amb l'escàndol vinculat a Mossack Fonseca. “Preferiria que es digués els papers Mossack Fonseca”, va dir l'ambaixadora de Panamà a Espanya, María Mercedes de la Guardia de Corró. “No són els papers de Panamà, són els papers d'un actor en una indústria global; molts dels usuaris són persones decents que busquen discreció, no opacitat”, va comentar la diplomàtica, que es va doldre que el seu país n'ha pagat els plats trencats en termes d'imatge, tot i que només el 20% de les més de 200.000 societats investigades van ser inscrites a Panamà. A més, l'ambaixadora va remarcar que el seu govern “cooperarà amb les investigacions judicials que ho demanin”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.