Institucions i entitats catalanes critiquen la “deixadesa” de l'Estat en l'acollida dels refugiats
El banc de dades de recursos ja té força capacitat i es podrien atendre 1.800 asilats immediatament i 4.500 en el futur
L'arribada de demandants d'asil a Barcelona s'ha triplicat en el primer trimestre de l'any
Govern, Ajuntament de Barcelona, diputacions i entitats socials i municipalistes catalanes s'han posat aquest dimecres a disposició de l'executiu espanyol i de la Unió Europea (UE) per acollir refugiats, principalment procedents de Síria. Els integrants del Comitè per a l'acollida de refugiats han criticat la manca de voluntat política i de respostes concretes per part de l'Estat a la gran demanda de peticions d'asil.
El Palau de Pedralbes ha estat aquest dimecres la seu d'una nova reunió del Comitè, presidida per la consellera de Treball, Benestar Social i Famílies, Dolors Bassa, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La trobada ha servit per concretar una mica més les polítiques d'acollida i els recursos disponibles. També per avançar en les estratègies d'integració dels desplaçats a llarg termini davant la “deixadesa absoluta de l'Estat”, ha dit Colau.
En la trobada d'avui s'ha actualitzat el context europeu, espanyol i català respecte de les persones refugiades, abordar un pla d'acció institucional, compartir posicionaments i conèixer la situació del banc de recursos que les administracions i la societat civil van posar en marxa l'any passat.
El banc de dades de recursos ja té força capacitat i es va augmentant cada dia amb les aportacions d'ajuntaments i entitats, coordinats per la Generalitat. No obstant, això es desconeix el número exacte de places dels ajuntaments i les entitats. Tot i els avenços en aquest sentit, en la reunió d'avui no s'han concretat les places totals d'acollida que hi ha disponibles actualment.
Colau ha explicat que el servei d'ajuda al refugiat de l'Ajuntament va rebre 1.500 peticions d'asil l'any passat; aquest primer trimestre del 2016 ja n'ha rebut 600, el triple que l'any passat.
De la seva banda, la consellera Bassa ha explicat que el govern ja disposa de 1.800 places actualment, i en el futur en tindrà unes 4.500.
Els representants de les diferents institucions i entitats han aprovat una declaració on demanen al govern que els deixi treballar. Al manifest, recrimina als estats europeus que no permetin als ens locals posar els seus recursos a disposició dels refugiats perquè s'impedeix l'entrada dels sol·licitants d'asil.
Bassa ha reclamat “una política catalana que ens permeti fer l'acollida com diu l'Estatut, que és el que ens permet reclamar constantment a l'Estat que cedeixi la gestió dels refugiats a les comunitats i poder treballar directament amb les institucions europees”.
La consellera, Colau i el conseller d'Exteriors de la Generalitat, Raül Romeva, s'han queixat que els estats de la Unió Europea no permeten l'entrada i arribada de refugiats ni els concedeixen la condició d'asilats. S'han fet peticions formals, però ni l'estat espanyol ni la Unió Europea han respost. Això dificulta la feina dels governs municipals i regionals, i de les entitats, que tenen recursos disponibles però no tenen persones per acollir.
L'alcaldessa de la capital catalana ha anunciat que el proper dimarts participarà en una reunió a Brussel·les convocada per la Comissió Europea i on participen Barcelona, Berlín, Amsterdam, Atenes, Hèlsinki i cinc ciutats més per abordar el paper que poden desenvolupar per mirar de pal·liar aquesta situació.
Tots han coincidit en dir que tot i les dificultats i la manca de voluntat dels governs estatals, seguiran treballant per acollir refugiats, i que això no es podrà impedir. De fet, Bassa ha dit que s'usaran competències existents a l'Estatut per poder-ho fer i demanaran poder gestionar la política de refugiats i relacionar-se directament amb la UE. Romeva ha demanat respostes coordinades per part dels estats, i Colau ha dit que si Europa no canvia de política “perdrà el sentit dels seus valors fundacionals”, ja que, a més d'obligacions morals té obligacions “jurídiques”.
La presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, ha dit que “Catalunya està més que a punt” per fer tant l'acollida com la posterior integració dels refugiats. Ha explicat que cada ajuntament pot aportar recursos diferents i ha demanat als mitjans de comunicació que preservin la intimitat i identitat dels refugiats que arribin