Política

Junts pel Sí i la CUP, a deshora

La mesa tramita la proposta de la CUP per revalidar el 9-N però en supedita el debat en el ple a canvis en la redacció

Els antisistema no hi volen modificacions i JxSí vol consensuar un text alternatiu

Junts pel Sí i la CUP no es posen d'acord ni en el temps ni en el format que ha de marcar el full de ruta independentista. Prova d'això són les conseqüències que comporta la moció que l'esquerra independentista va presentar la setmana passada al Parlament perquè la cambra revalidi en el ple del 6 i 7 d'abril la declaració de ruptura aprovada el 9-N.

La proposta de la CUP va arribar ahir a la mesa del Parlament per segon cop i, finalment, aquest òrgan ha decidit acceptar-la a tràmit. Però en un fet
inèdit a la cambra, hi ha posat condicionants: el debat es produirà si el text es modifica, i en cas que no sigui així, la presidenta Carme Forcadell instarà els diputats reunits en el ple que n'aprovin o no la inclusió en l'ordre del dia.

L'òrgan de direcció del Parlament considera que el primer punt de la moció que fa referència a tornar a desobeir el TC posaria la cambra catalana en un risc innecessari tenint en compte l'existència de la sentència del Constitucional que anul·la la declaració del 9-N. El vicepresident primer de la mesa, Lluís Corominas, va ser l'encarregat de fer l'advertiment. “Si se sotmetés el contingut d'aquesta moció tal com està, en relació amb la sentència del TC podria generar dubtes”, es va limitar a indicar. La decisió de la mesa va provocar tot seguit les queixes de la resta de grups parlamentaris mentre que Junts pel Sí s'avenia a presentar esmenes a la redacció amb l'objectiu de consensuar un text nou.

A la recerca del consens

A partir d'ara s'obre una setmana d'intenses negociacions entre la coalició de CDC i ERC i la CUP, en espera que puguin arribar a consensuar un text que sigui “assumible pels setanta-dos diputats independentistes” que hi ha a l'hemicicle. Així ho reconeixia la portaveu de Junts pel Sí, Marta Rovira, després de refermar el “compromís” de la coalició que lidera “amb el mandat del 27-S” i “la resolució del 9-N”. Amb tot, la diputada va admetre que el format amb què la CUP ha presentat el text és “millorable”. La diputada republicana considera que, tal com ja ha passat altres vegades, cal, de nou, un “esforç” de les dues formacions per intentar acordar un text. “Ens hem d'asseure i parlar, i confio que ens posarem d'acord”, reblava la portaveu de Junts pel Sí.

Tanmateix, per l'esquerra independentista no hi ha res a modificar perquè del que es tracta és de donar “compliment al mandat del 27-S” i convertir aquesta legislatura “excepcional” en el camí que porti cap a la desconnexió. A més a més, i com a justificant de pes, la diputada Anna Gabriel va remarcar que la declaració del 9-N no pot quedar en “paper mullat” sinó que ha de servir de resposta a “l'ofensiva judicial de l'Estat”, que està imputant càrrecs electes i alcaldes per haver defensat el 9-N des dels municipis. Una ofensiva que l'esquerra independentista considera que anirà a més a causa dels requeriments que l'Audiencia Nacional ja ha enviat a diversos ajuntaments.

El punt de fricció entre les dues formacions independentistes és el tempo en què s'ha de fer efectiva la ruptura amb l'Estat, com admetien fonts parlamentàries de tots dos grups. Per la CUP, cal donar un missatge clar que “el Parlament, el govern i els ajuntaments anem tots a l'una”, va replicar el portaveu Albert Botran. Per Junts pel Sí, però, encara no ha arribat el moment. L'executiu català també va criticar la inoportunitat de la moció. La portaveu i consellera de la Presidència, Neus Munté, va mostrar el malestar assegurant que “no és necessari passar una revàlida cada quinze dies al Parlament”.

Les crítiques més contundents van venir dels grups de l'oposició, que van denunciar “una deixadesa de funcions” de la mesa del Parlament perquè seran els diputats els que aprovin incloure la moció en l'ordre del dia del ple. Així ho van expressar els grups de C's i el PP, que van arribar a demanar la dimissió dels membres de la mesa. El PSC i Catalunya Sí que es Pot, en canvi, van arremetre contra Junts pel Si i la CUP acusant-los de portar a la institució del Parlament les seves picabaralles. El diputat Joan Coscubiela ho considera un “espectacle lamentable”.

Aquesta moció no serà l'únic punt polèmic en el pròxim ple, ja que la mesa també va admetre a tràmit la proposició de llei de CSQP que reclama la derogació del projecte de BCN World, que tampoc no té consens dins de Junts pel Sí i és rebutjat per la CUP. Més bon inici ha tingut la creació d'un grup de treball sobre el deute de la Generalitat, que avui reuneix a la mateixa taula membres del govern i la resta de grups parlamentaris tal com preveia la declaració del 9-N.

LES FRASES

Presentarem esmenes perquè el text pugui ser assumit pels 72 diputats independentistes
Marta Rovira
portaveu de junts pel sí
Si el 9-N queda en paper mullat, que ens avisin, perquè els nostres càrrecs electes estan donant la cara
Anna Gabriel
portaveu de la cup
Hi ha deixadesa de funcions, a la mesa li tocava decidir avui, sense condicionaments
Carlos Carrizosa
portaveu de Ciutadans
JxSí i la CUP traslladen al Parlament les discussions sobre com fer la independència
Eva Granados
portaveu del psc
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.