Política

Sánchez vol “bastir ponts” amb Catalunya per “sentir-nos tots” part d'Espanya

Es compromet amb 5 dels 23 punts que Mas va plantejar a Rajoy i ofereix activar les comissions bilaterals

Aposta per una “nova entesa” amb Catalunya i una reforma de la Constitució per desenvolupar l'Estat d'estructura federal

El líder del PSOE i candidat a la presidència del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha compromès amb 5 dels 23 punts que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va plantejar a Mariano Rajoy el juliol del 2014. Es tracta del finançament suficient de la llei de dependència, l'increment del pressupost per a polítiques actives de treball, derogar la reforma local, paralitzar la LOMQE i recuperar els fons per al programa de desenvolupament rural. En la seva intervenció davant el Congrés com a candidat a la presidència del govern espanyol, Sánchez ha ofert a Catalunya activar les comissió bilaterals, tot recordant que la comissió Estat-Generalitat no es reuneix des del juliol del 2011. “Vull ajudar a una nova entesa entre catalans, i entre aquests i la resta de compatriotes espanyols. Parlo de bastir ponts i tornar a sentir-nos tots part d'aquest projecte comú que és Espanya”, ha exclamat.

Sánchez ha dedicat la darrera part del seu discurs d'investidura a Catalunya. Ha retret la falta de diàleg entre el govern espanyol i la Generalitat en els darrers temps i que hagin viscut “d'esquenes” sense comprendre la “ruïna col·lectiva que provoca l'enfrontament”. Davant d'aquesta situació, el líder del PSOE ha apostat per una “nova entesa” amb Catalunya tot refermant el seu compromís amb la defensa de la Constitució i de la llei. Segons Sánchez, sense la defensa de la legalitat vigent, tothom estaria exposat a “injustícies i criteris arbitraris”.

“Estimem i respectem la societat catalana, la seva llengua, la seva cultura, les seves singularitats. Per això ens dol constatar la realitat que de res serveix negar: part d'aquesta societat ha desconnectat amb el nostre projecte comú que hem construït junts, els catalans i la resta d'espanyols”, ha afegit per després emfatitzar els llaços que uneixen els ciutadans de Catalunya i de la resta de l'Estat. “Ens uneixen les biografies, mestisses, barrejades; ens uneix la vida, aquesta vida que compartim amb familiars, amb amics, amb socis i amb companys d'oficina”, ha assenyalat.

Pel que fa a les propostes concretes per a Catalunya més enllà de la reforma constitucional, Sánchez ha considerat “imprescindible” actuar des de la “lleialtat institucional” i, en aquest context, ha promès activar les comissions bilaterals fent especial èmfasi a la comissió Estat-Generalitat, que no es reuneix des del juliol del 2011.

A més, també s'ha compromès amb 5 dels 23 punts del document que Mas va entregar a Rajoy. Uns punts que, segons ha reconegut el mateix Sánchez, coincideixen amb peticions d'altres comunitats autònomes.

Reforma de la Constitució

Finalment, Sánchez ha fet referència a la reforma de la Constitució defensant que la seva modificació “no pot ser el resultat de la imposició ni de l'exclusió” i ha considerat injust el “derrotisme” dels que pretenen fer una esmena a la totalitat de la democràcia del '78. Així mateix, en nom dels que han crescut en democràcia ha donat les gràcies a aquells que la van fer possible “des del carrer, des dels llocs de treball i les universitats i també als homes i dones del Congrés, i de diferents ideologies, que van treballar pensant en allò que els unia i van aparcar el que el separava per consolidar la democràcia espanyola.

Sánchez ha estès la mà a totes les forces per “renovar el marc de convivència” i, tal com estableix l'acord amb C's, ha manifestat la seva intenció de crear en el termini d'un mes una subcomissió per posar en marxa aquesta reforma.

El líder del PSOE ha citat els blocs que ha de regir la reforma i pel que fa a la revisió del títol VIII per al desenvolupament de l'estat d'estructrura federal, ha concretat que proposarà “incorporar la denominació de les comunitats autònomes i ciutats autònomes, garantir la igualtat entre espanyols, determinar les competències de l'Estat i les comunitats com les de l'ajuntament, establir els principis del finançament autonòmic i convertir el Senat en una veritable cambra territorial”.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.