Política

ERC i DL avalen la resistència de Podem

El republicà Joan Tardà anima el partit d'Iglesias: “Esperem que no es rendeixin amb el referèndum, a veure si ho aconsegueixen”

El convergent Francesc Homs el veu “compromès del tot” a mantenir aquesta exigència

Els dos partits independentistes catalans al Congrés es van reunir ahir a la tarda amb Podem i en van sortir aplaudint la seva resistència. ERC i Democràcia i Llibertat (DL) van beneir el fet que el partit de Pablo Iglesias s'hagi mantingut inamovible en la defensa del referèndum a Catalunya com a condició per pactar amb el PSOE.

ERC va instar Podem a “no desanimar-se” i “no rendir-se” davant el PSOE amb aquesta exigència. Al mateix temps, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, va reiterar que el seu partit s'abstindria en una hipotètica investidura de Pedro Sánchez en cas que el líder socialista acceptés la celebració d'aquesta consulta, tal com demana Podem. Amb certa sorna, hi va afegir: “A veure si ho aconsegueixen, nosaltres no ho hem aconseguit en divuit intents”, en referència a les vegades que ERC ha demanat de fer aquest referèndum. Pel que fa a l'acord entre el PSOE i C's, el també diputat republicà Gabriel Rufián va advertir que el partit d'Albert Rivera representa “la dreta més reaccionària dels últims anys” i que el PSOE de Pedro Sánchez és “el PSOE més a la dreta que ha existit mai”.

En sortir de la reunió amb els dirigents de Podem, el portaveu de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, va assegurar que havia vist Iglesias “compromès del tot” amb la celebració d'un referèndum a Catalunya i hi va afegir que “seria bo” que aquesta actitud fos també present en el govern de l'Estat. En aquest sentit, va afirmar compartir amb Podem l'assumpció que “en un context natural les grans coses s'han de sotmetre a un referèndum”.

Del PSOE, Homs va considerar “sorprenent” que es comprometi amb C's a fer una reforma constitucional, quan són “solucions que depenen de tercers”. El líder convergent va criticar que Sánchez vulgui agafar “la part que li interessa” de cada partit per aconseguir la investidura. “Això és intentar fer un govern en solitari amb 90 diputats, i no suma”, li va recordar.

Pablo Iglesias es va referir al no dels socialistes a acceptar el referèndum: “El PSOE hauria d'adonar-se que, contra l'unilateralisme institucional, hi ha propostes més sensates”, com el referèndum, i el va instar a dir la seva alternativa, si la té. També va remarcar que els partits sobiranistes agrairien un govern a Madrid “amb partits amb qui dialogar” i no la situació viscuda fins ara.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.