Política

Rajoy estudia impugnar les ponències de les lleis de ruptura

El govern no veu “marge jurídic” per tombar-les i insisteix que el procés no s'aturarà

Puigdemont i Albiol exploraran vies d'entesa en altres àmbits al Parlament

Mariano Rajoy va avançar ahir que els assessors jurídics del govern espanyol estudien la petició de creació de les tres ponències per tramitar les lleis de la desconnexió. Si hi ha aspectes que contradiguin la Constitució, segons va avançar, l'executiu recorrerà com fins ara al Tribunal Constitucional. El govern de Carles Puigdemont, però, considera que no hi ha “marge” jurídic per impugnar-les. Entre altres raons, perquè els noms de les lleis que es pretenen redactar s'adiuen amb competències pròpies de la Generalitat, com ho són l'administració tributària, la protecció social i el règim jurídic català. Així ho va assenyalar la consellera de la Presidència, Neus Munté, que també va recordar que el “sobirà exercici” de la cambra catalana inclou els procediments de “discussió, debat i tramitació de lleis” i no poden ser suspesos a priori. Per tot plegat va insistir que el govern no farà marxa enrere en el procés d'independència.

Quan Xavier García Albiol va advertir el president de la Generalitat que Rajoy seria bel·ligerant contra la tramitació de les tres lleis en la reunió que van fer a Palau, Puigdemont va arronsar les espatlles, segons va relatar el líder català del PP. La trobada, que s'emmarcava en la primera roda de contactes que Puigdemont té amb els presidents dels grups parlamentaris, es va allargar una hora i quart. Segons va descriure el popular, el to va ser “molt correcte” tot i que les bones formes no van amorosir la “radicalitat” del contingut del projecte de Puigdemont. Van convenir que mantindrien el diàleg obert ni que sigui per constatar les diferències, però també que intentarien arribar a acords en iniciatives que no tinguin res a veure amb l'anomenada transició nacional.

Albiol va plantejar a Puigdemont una llista de quinze propostes, la majoria de les quals no estaven relacionades amb el procés, que el president de la Generalitat es va comprometre a estudiar. “Són moltes les qüestions que tenen a veure amb les necessitats que té Catalunya”, va admetre igualment Munté. L'opinió d'Albiol sobre el full de ruta del govern és sabuda. El popular va sentenciar que el propòsit de “transgredir les lleis” o d'adequar-les als interessos d'una part de la ciutadania –convençut com està de la implantació minoritària de l'independentisme– és propi de “règims totalitaris”.

Rajoy va confirmar, a més, que el Consell de Ministres acordarà presentar avui un conflicte de competències per la creació del Departament d'Afers Exteriors, després que l'executiu va presentar ja un incident d'execució de la sentència que va anul·lar la declaració de ruptura del 9-N per la constitució de la comissió d'estudi del Procés Constituent. El socialista Pedro Sánchez, que intenta formar govern, va retreure a Rajoy que no li consulti les passes que fa per aturar la Generalitat.

Rajoy, sobre la corrupció: “Això s'ha acabat”

Mariano Rajoy va advertir ahir que qualsevol càrrec del PP que estigui implicat en un cas de corrupció serà suspès de militància, com ha passat amb els detinguts a València en el marc de l'operació Taula.“Això s'ha acabat i ja no en passarà ni una”, va sentenciar, i va advertir que des del president estatal fins al militant de base tindran el mateix tracte. No va quedar clar si les seves paraules contenien o no un bri d'autocrítica sobre el tracte deferent que han tingut alguns dirigents del PP implicats en el reguitzell de casos de corrupció que arnen el partit.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.