Omissió de la Constitució
Puigdemont promet fidelitat “al poble de Catalunya representat pel Parlament” sense citar la carta magna en la presa de possessió
L'advocat de l'Estat estudia si hi ha base jurídica per impugnar-ho
Forcadell assegura que no hi ha cap norma que ho reguli
José Montilla i Pasqual Maragall hi van ser, però no Jordi Pujol
Els consellers del nou govern prendran possessió del càrrec demà
Sense cap referència a la Constitució. Carles Puigdemont va prometre ahir el càrrec de president de la Generalitat “amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya representat pel Parlament”. Ni el rei ni la carta magna van aparèixer en la fórmula de prometatge que va pronunciar en forma de pregunta la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell. El president de la postautonomia i la preindependència obria el mandat amb una apel·lació al “cercle virtuós” de “legitimitat democràtica” que suposen les urnes i el poder legislatiu català, i encenia totes les alarmes a Madrid. La Moncloa va encarregar als serveis jurídics que estudiïn si es va vulnerar el marc jurídic espanyol. Era la tercera topada amb les màximes institucions de l'Estat des de dilluns, quan la casa reial es va negar a rebre en audiència Forcadell perquè li comuniqués la investidura del nou president. En el decret de cessament d'Artur Mas, redactat per La Moncloa i rubricat per Felip VI, també es va eliminar el tradicional agraïment als “serveis prestats”. Mas va rebre una ovació dels 400 assistents al Saló Sant Jordi quan, en el discurs de comiat, va sentenciar: “Jo sí que us agraeixo els serveis prestats, a tothom, absolutament a tothom.” Es referia tant als defensors dels seus postulats polítics com als que els van combatre dialècticament. Quant a la polèmica per l'audiència amb Forcadell, la casa reial va precisar que Felip VI no ha rebut cap president de parlament autonòmic per complir aquest tràmit, a diferència del que feia el seu pare amb els territoris “històrics”.
Ni el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ni la delegada del govern estatal, María de los Llanos de Luna, van aplaudir els desafiaments de Puigdemont i Mas. “Avui per desgràcia aquí s'ha perdut l'esperit de la Transició, un esperit de concòrdia i d'unitat”, va lamentar Fernández Díaz en sortir de Palau. La líder de l'oposició i presidenta de C's al Parlament, Inés Arrimadas, i el seu homòleg del PP, Xavier García Albiol, no hi van assistir.
Al Saló Sant Jordi, unes gruixudes cortines negres continuaven tapant el retrat del rei, igual que en la vigília de Nadal del 2012, quan Artur Mas va prometre el càrrec “amb plena fidelitat al poble de Catalunya”. El ja expresident de la Generalitat tampoc es va referir a la Constitució espanyola en la seva resposta, però sí que ho havia fet la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, en la pregunta. Fonts de La Moncloa posaven èmfasi en la il·legalitat que podria suposar ara l'omissió de la Constitució, i no tant del cap de l'Estat, en la fórmula de prometatge de Puigdemont i Forcadell. Puigdemont va pronunciar un concís “sí, prometo”, i va ser la presidenta del Parlament qui va evitar referir-se al marc constitucional.
Des de La Moncloa, recordaven que la Junta Electoral Central ja va enviar una ordre per les eleccions municipals del 24 de maig en què recordava als electes l'obligació de jurar o prometre fidelitat a la Constitució. A més, abans de l'acte solemne, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va recordar que les fórmules usades al llarg dels anys han estat molt variades, però que el Tribunal Constitucional i la JEC han estat explícits sobre els elements que han de contenir. L'advocacia de l'Estat haurà d'avaluar ara si hi ha base legal o no per impugnar la presa de possessió. En declaracions a 8TV, Forcadell va esgrimir que no hi ha cap norma que ho reguli i que els serveis jurídics del Parlament ho van estudiar minuciosament.
Puigdemont es va declarar “deutor” de la “dignitat” rebuda de tots els presidents de la Generalitat anteriors i, en especial, de Mas. José Montilla i Pasqual Maragall van assistir a l'acte a tocar de l'esposa de Puigdemont, Marcela Topor, i de la de Mas, Helena Rakosnik. Només hi faltava l'expresident Jordi Pujol. Després de rebre la medalla distintiva del càrrec, Puigdemont va garantir que el procés es tirarà endavant amb “solvència jurídica” i va defensar que el mandat es desplegui “amb màxim respecte i serenor”. “Ho farem molt bé”, hi va afegir, tot garantint esperit de “diàleg”. El 130è president de la Generalitat es va referir igualment als problemes de la ciutadania, clavant la banya en el pes social que JxSí vol imprimir a la gestió del nou govern. “No hi ha res que em motivi tant com servir la gent”, va dir, i va subratllar que l'executiu treballarà a partir d'ara per millorar la vida i el treball de les persones, prioritzant qüestions com ara la garantia dels serveis públics, la qualitat del medi ambient i la solidaritat internacional. Davant de l'asfíxia financera que pateix la Generalitat, Puigdemont va defensar la necessitat de tenir “l'eina” que capgiri la situació.
El nou president de la Generalitat ocuparà el despatx que dilluns va començar a buidar Mas. El també líder de CDC, que es traslladarà ara a la seva pròpia oficina d'expresident, ja en va despenjar el timó que l'ha acompanyat durant els últims cinc anys. “Cap fred, cor calent, puny ferm i peus a terra”, duia, com a emblema. És la consigna que l'ha acompanyat durant els seus dos mandats al capdavant de la institució i que, segons va recordar, l'ha guiat en els moments difícils. Mas s'acomiadava de Palau amb una darrera metàfora marinera en forma de desig: “El de compartir amb tots vosaltres que arribem lluny i al millor port possible.”
Els consellers del govern de Puigdemont prendran possessió del càrrec demà. Tot seguit està previst que els membres del consell executiu es reuneixin per primer cop. Finalment, el fins ara conseller de Justícia, Germà Gordó, sortirà del govern. Mas centrarà bona part dels seus esforços a preparar la refundació de CDC i Gordó es prepara per aspirar a la secretaria general, en espera que la formació concreti si hi haurà primàries per al càrrec. Puigdemont, mentrestant, enfilava la complexa singladura de capitanejar el govern durant 18 mesos, fins a fer viable la declaració d'independència inclosa en el full de ruta.
Aval de l'abat de Montserrat
L'abat de Montserrat, Josep Maria Soler, va descriure ahir el nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com “una persona de diàleg que sap parlar amb altres persones amb diferent pensament” i opinió. “Podem esperar que farà un bon servei a Catalunya”, va augurar. I es remetia a la gestió del fins ara alcalde de Girona assegurant que els ciutadans estan contents de la seva gestió municipal.
En un esmorzar al Fòrum Europa, Josep Maria Soler va reclamar al nou president de la Generalitat “diàleg amb tots els agents per construir un país que pugui tirar endavant”, davant de la qual cosa tothom hi ha de posar de la seva part, diu.
Es dóna la circumstància que tant Soler com Puigdemont van néixer a Girona, però Soler va anar a viure a Sabadell de petit, per la qual cosa no es coneixen gaire, encara que mantenen una relació cordial.