Forcadell creu que una audiència amb el rei hauria estat “una excel·lent oportunitat” per al diàleg
La presidenta del Parlament treu ferro a l'episodi i recorda que aquestes trobades “s'han fet sempre però no són una obligació”
Apunta que si es compleix el full de ruta aquesta haurà estat “l'última vegada” que el Parlament comunica al rei la investidura del president de la Generalitat
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha considerat aquest dimarts que una audiència amb el rei Felip VI per comunicar-li la investidura de Carles Puigdemont com a president de la generalitat hauria estat una “excel·lent oportunitat” per explicar-li en primera persona el nou Parlament i comunicar-li que el procés sobiranista tira endavant.
En una entrevista aquest matí al Món a Rac1, l'expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana ha defensat que “s'han de mantenir obertes les vies de diàleg” i la reunió “era una bona oportunitat per fer un intercanvi d'opinions amb el cap de l'Estat” sobre la situació política del país.
En aquest sentit, ha assegurat que l'audiència hauria estat “una excel·lent oportunitat per explicar-li la situació de Catalunya”. En concret, per traslladar-li la realitat del nou Parlament, que tot ser “transversal”, té “certament” una “majoria sobiranista” que vol “tirar endavant el procés i que farà les coses bé”, de manera “democràtica, pacífica i amb respecte a la pluralitat”.
En un fet insòlit des del 1980, la Casa Reial va desestimar la petició d'audiència formulada pel Parlament de Catalunya per comunicar de forma oficial el nomenament de Puigdemont com a nou cap del govern català.
Forcadell ha confirmat que els serveis de protocol de la Cambra catalana van contactar amb la Casa Reial per preguntar com havien de comunicar a Felip VI la investidura del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i des de la Zarzuela els van demanar “que enviéssim la comunicació per escrit, sense dir res més” ni donar “cap motiu”.
De totes maneres, la presidenta del Parlament ha tret volgut treure ferro a l'episodi: “El rei estava en el seu dret de rebre'ns o no rebre'ns. És un gest que s'ha fet sempre però no una obligació”.
En qualsevol cas, ha subratllat que en cas d'acomplir-se el full de ruta cap a la independència, aquesta serà “l'última vegada que el Parlament de Catalunya comunica al rei la investidura d'un president” de la Generalitat.
D'altra banda, Forcadell ha descartat que es pugui suspendre l'autonomia de Catalunya aplicant l'article 155 de la Constitució, tal com apunten alguns dirigents del PP, perquè “la democràcia, la força de la gent i la voluntat de la majoria” prevaldran.
Segons ella, “no anem cap al xoc de trens” i s'ha queixat que l'Estat recorri sempre als “mateixos arguments”: els dels tribunals, les amenaces i la por. En la seva opinió, les lleis, no han de ser mai “una cotilla” a la democràcia i s'han d'“adaptar” al que vol la majoria.
A propòsit de majories, Forcadell ha assegurat que va conèixer el acte d'investidura entre Junts pel Sí i la CUP el mateix dia que es va formalitzar l'acord. Així, ha relatat que Artur Mas li va comunicar a primera hora de la tarda que Carles Puigdemont era el candidat a la presidència, tot i que ha reconegut “ja feia hores que corrien alguns noms i Puigdemont tenia bastants números”.
Del nou president n'ha destacat que és una persona “amb les coses clares, ferms principis i sentit de l'humor”. Aquesta última és, al seu parer, una virtut que li servirà “per destensar”.
Forcadell ha volgut agrair a Mas el seu gest de fer un pas al costat per facilitar el procés. Segons ha explicat, durant l'entrega dels premis Destino tots dos van parlar de les possibilitats existents però en cap cas no li va demanar directament que fes aquest gest, ja que “entenia que no em pertocava”.
En tot cas, ha subratllat que no haver arribat a l'acord hauria estat “molt greu” perquè suposaria que “hauriem estat incapaços de complir el mandat democràtic del 27-S”.