Lloança al municipalisme en el ple de comiat a l'alcaldia
El president de la Generalitat destaca el seu aprenentatge al capdavant de l'Ajuntament de Girona
Puigdemont reivindica l'estil gironí de fer política, basat en les bones relacions personals
L'endemà de ser investit president del govern de la Generalitat, Carles Puigdemont va renunciar ahir formalment a l'alcaldia de Girona en un ple extraordinari de caràcter urgent. En el discurs de comiat, Puigdemont es va mostrar orgullós d'haver-se format políticament a l'Ajuntament de Girona –hi va entrar el 2007 com a regidor a l'oposició– i va fer una lloança al municipalisme. “El municipalisme és la veritable escola de la política i estic molt agraït a Girona per haver tingut el privilegi d'aprendre”, va manifestar. En aquesta mateixa línia, Puigdemont va assegurar que “l'empremta del municipalisme” serà “forta, present i imprescindible” en les bases del nou país que aspira a construir. A més, va reivindicar “l'estil gironí de fer política”, un estil que es caracteritza pel fet que, “més enllà de les profundes discrepàncies polítiques” que hi ha entre els regidors dels diversos grups municipals, s'han aconseguit teixir relacions personals i tenir moments d'entesa. I és que Puigdemont ha estat alcalde quatre anys i mig en minoria, la qual cosa l'ha obligat a pactar en moltes ocasions amb els altres partits. “Estar en minoria m'ha fet corregir quan em toca i m'ha empès sempre a buscar punts d'entesa i coincidència”, va exposar. El president del govern català es va comprometre a traslladar aquest esperit a la Generalitat. “Hem de fer governs per a tots; malgrat tenir legítimes diferències, tots som un”, va afirmar.
Puigdemont va recordar que el seu compromís amb la ciutat de Girona era, com a màxim, de dos mandats i que la seva intenció sempre havia estat complir-lo. Es va disculpar per no haver complert la promesa, però va destacar que, “en cap cas”, es pensava que Mas li fes aquest oferiment. “Assumir la presidència de la Generalitat no formava part dels meus escenaris de futur”, va afirmar Puigdemont. “En unes circumstàncies normals, aquest ple no s'hauria fet mai”, va afegir.
Puigdemont es va mostrar convençut que la ciutat no s'aturarà i va fer una crida a tots els gironins i gironines perquè ajudin en la tasca del pròxim alcalde o alcaldessa.
Pel que fa als grups a l'oposició, la regidora del PP, Concepció Veray, va retreure a Puigdemont que la seva preocupació per la independència havia perjudicat la ciutat i que alguns temes, com la reforma de la Casa Pastors, havien quedat encallats. En aquest mateix sentit es va pronunciar la portaveu del PSC, Sílvia Paneque, que va posar com a exemple el cas de l'hospital Josep Trueta. Per la seva part, Laia Pèlach, de la CUP, va recordar que no comparteix el model de ciutat que ha impulsat en el seu mandat, però li va agrair el pas endavant que ha fet en favor de la construcció de la república catalana.
Ahir es va obrir un període de deu dies naturals per convocar un ple extraordinari per escollir el nou alcalde de la ciutat. La primera tinenta d'alcalde, Isabel Muradàs, ha assumit provisionalment el càrrec. Entre els possibles candidats, figuren la tinenta d'alcalde d'Urbanisme, Marta Madrenas, la tinenta d'alcalde i regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, i el regidor de Sostenibilitat i portaveu de CiU, Carles Ribas.
La marxa de Carles Puigdemont ha provocat la incorporació del número 11 de la candidatura, Vicenç Estanyol –actualment delegat d'Agricultura a Girona–, com a nou regidor del grup convergent. Ahir també va presentar la seva renúncia al ple el portaveu de Ciutadans, Jean Castel, que deixa l'Ajuntament per centrar-se en la tasca de diputat al Parlament.