Política

Arrenca a Palma el judici del cas Nóos

La infanta Cristina i Iñaki Urdangarin arriben a la seu on se celebra la primera sessió passades les vuit del matí

La defensa de la germana del rei apel·la a la doctrina Botín per intentar evitar el judici

El judici pel cas Nóos ha començat amb puntualitat a Palma enmig d'una gran expectació mediàtica i fortes mesures de seguretat.

La infanta Cristina de Borbó i el seu marit, Iñaki Urdangarin, han arribat passats pocs minuts de les vuit del matí a la seu de l'Escola Balear d'Administració Pública (EBAP), on compareixen com a acusats en la primera sessió del judici.

La parella ha arribat en el mateix vehicle i han entrat plegats a les dependències on se celebra la vista a partir d'un quart de deu del matí d'aquest dilluns. Cap dels dos s'ha aturat a fer declaracions als mitjans, si bé la infanta ha saludat els informadors amb un “hola”.

La germana del rei Felip VI s'asseu al banc dels acusats al costat del seu marit com a presumpta cooperadora en dos delictes fiscals.

Pocs minuts abans que el matrimoni han arribat a la seu de l'EBAP, ubicada al polígon Son Rossinyol de Palma, els seus respectius lletrats: Miquel Roca, Jesús María Silva i Jaume Riutord, per part de la infanta, i Mario Pascual Vives, per part d'Urdangarin.

En la primera sessió del judici les defenses plantegin les qüestions prèvies. Els advocats de Cristina de Borbó han sol·licitat al tribunal que li apliqui la doctrina Botín, que impedeix enjudiciar quan només acusa l'acció popular. Una acusació que en aquest cas exerceix el col·lectiu ultradretà Manos Limpias, que sol·licita una condemna de vuit anys de presó per a la infanta. Per contra, ni la Fiscalia ni l'Advocacia de l'Estat, que representa a la Hisenda presumptament perjudicada, han presentat càrrecs contra ella.

Urdangarin s'enfronta a una petició de condemna de 19 anys i 6 mesos de presó per part de la Fiscalia Anticorrupció i de 26 anys i 6 mesos per part de Manos Limpias. També l'acusen l'Advocacia de les Illes Balears, que demana 8 anys; l'Advocacia de l'Estat, que sol·licita 3 anys i 6 mesos, i el grup socialista de l'Ajuntament de València, que reclama una condemna d'11 anys per al marit de la infanta.

Les acusacions el consideren responsable d'utilitzar l'Institut Nóos i entitats satèl·lits per saquejar fons de les institucions públiques de les Balears (2,5 milions), País Valencià (3,5 milions) i Madrid (114.000 euros). Està acusat de tràfic d'influències, malversació, prevaricació, frau, estafa, falsedat, delictes contra Hisenda i blanqueig de capitals.

Els fiscal Anticorrupció, Pedro Horrach, demana un total de 107 anys per a 14 dels 18 acusats per la presumpta trama ordida per beneficiar amb fons públics entitats creades per Urdangarin i el seu exsoci Diego Torres, per al qual el fiscal demana 16 anys i 6 mesos de presó.

També són a la vista la resta dels 18 acusats pel cas Nóos, entre els quals l'expresident balear i exministre de Medi Ambient, Jaume Matas, que s'enfronta a una pena d'11 anys de presó per quatre delictes, i alts càrrecs del seu Executiu, com José Luis Ballester, Gonzalo Bernal, Juan Carlos Alía i Miguel Ángel Bonet. Així mateix, s'asseuen al banc dels acusats alts càrrecs del govern de la Generalitat Valenciana durant el mandat de Francisco Camps, com Alfonso Grau, Luis Lobón, José Manuel Aguilar, Jorge Vela i Elisa Maldonado, a més de l'exconsellera delegada de la candidatura de Madrid 2016, Mercedes Coghen, i l'assessor fiscal Salvador Trinxet.

Dispositiu de seguretat

La seu de la EBAPés objecte d'un impressionant dispositiu de seguretat pel judici que arrenca aquest dilluns contra els 18 acusats del cas Nóos.

Part del dispositiu, en què participaran més de 200 agents, entre els quals efectius d'una Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de València, s'ha dedicat a registrar les bosses i abundant material tècnic que porten els reporters gràfics, que han estat convocats pels serveis de premsa a dos quarts de set del matí per prendre posicions a la porta i poder prendre imatges de l'entrada dels acusats en la vista.

Fins a un total de 590 periodistes han estat acreditats per seguir el procés.

Pel que fa als reporters de premsa escrita, han estat sotmesos a tres controls de seguretat per accedir a la sala de premsa totalment equipada des de la que podran seguir el desenvolupament del judici.

Una vegada dins, agents de la Policia Nacional controlen també els moviments de la premsa pels passadissos del complex.

D'altra banda, des de dues unes hores abans del judici més de mig centenar de ciutadans esperaven en la foscor d'una dels carrers del polígon Són Rossinyol per poder accedir a una de les 36 places que s'han habilitat perquè el públic pugui seguir la sessió.

Un d'ells portava una bandera republicana.

L'operatiu va començar la setmana passada amb la realització de controls previs de seguretat ciutadana i durant el mateix participen, entre d'altres, guies canins, unitats de seguretat ciutadana, el grup de motos, unitats de reacció i la tercera Unitat d'Intervenció Policial (UIP) de València formada per uns 50 funcionaris.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.