L'acord impossible
Jx Sí i la CUP tanquen una altra cimera sense cap entesa però conscients que el temps s'esgota
L'ANC hi veu un fil d'esperança, però els partits ho veuen molt complicat
Les parts es comprometen a continuar negociant fins a exhaurir el termini legal del ple d'investidura
L'ANC, Òmnium i l'AMI donen per acabada la tasca de mediació
Ni assemblea de càrrecs electes ni primàries per triar president
Sense acord i gairebé sense temps. Junts pel Sí i la CUP van tornar-se a enrocar ahir en una nova reunió amb les associacions sobiranistes i no troben la solució perquè hi pugui haver avui un acord in extremis que eviti les eleccions que Artur Mas hauria de convocar dilluns si no hi ha entesa. El nom del candidat de Junts pel Sí continua essent el principal i únic obstacle i, encara que el president de l'ANC, Jordi Sànchez, considera que hi ha un “fil d'esperança”, l'entesa s'albira impossible. “Esperança? Poca o molt poca”, asseguren des de Junts pel Sí. Sánchez, per la seva banda, s'aferrava a la “voluntat d'acord i diàleg” que ha pogut constatar en els negociadors en els darrers dos dies de converses. “Ha tornat el diàleg”, apuntava el president de l'ANC.
Va ser Sánchez l'encarregat ahir d'explicar el contingut de les dues reunions en què es van posar sobre la taula dos escenaris complexos que podrien convertir-se en el desllorigador de les negociacions. Dues alternatives, però, que no van prosperar a causa de les reticències tant de Junts pel Sí com de la CUP, tot i que en aspectes diferents.
Així, el primer escenari que es va plantejar va ser la constitució d'una assemblea de càrrecs electes amb la participació de diputats al Parlament i al Congrés, senadors, alcaldes i regidors, que haurien de proposar un nom per a la presidència de la Generalitat entre els diputats de la cambra catalana. Aquest suggeriment es traslladaria als grups parlamentaris perquè s'aprovés en el ple del Parlament. Aquesta sessió s'hauria de convocar el mateix diumenge, dia en què expira el termini per investir president. La part més contrària a aquest escenari era, segons Sánchez, la CUP, que “no hi veia recorregut”, va assegurar, mentre que Junts pel Sí la veia amb bons ulls.
Primàries
El segon escenari consistia en la convocatòria d'unes primàries entre la ciutadania per escollir president. Aquesta consulta s'hauria de fer d'aquí a tres mesos, tot i que Mas hauria de ser investit demà d'acord amb els terminis que marca la llei. La consulta posterior serviria per ratificar-lo o per escollir una altra persona entre la resta de diputats que es volguessin presentar a la votació. Aquesta opció no era ben vista per la coalició de CDC i ERC, mentre que la CUP l'acceptava, sempre i quan la persona que s'investís president durant aquests tres primers mesos no fos cap dels candidats a les primàries, la qual cosa invalidaria la persona d'Artur Mas.
Després de les modificacions aportades pels negociadors, cap dels dos escenaris va obtenir el consens dels dos partits i sense l'acord, les entitats sobiranistes van acordar al vespre retirar-se de la taula de negociació perquè siguin les formacions polítiques les que acabin de definir si poden arribar a una entesa. “Ara no hi ha cap escenari concret, però sí la consciència per part d'ambdues parts que el temps s'esgota”, assegurava Sánchez, que apuntava que tenia el compromís d'ambdues parts de “mantenir un contacte permanent”. L'ANC, de fet, s'aferra a aquesta última voluntat expressada pels partits per mostrar la seva esperança en un acord que tothom qualifica de “molt difícil, però no impossible”.
“Continuem treballant”
Fonts de l'esquerra independentista asseguraven anit que per part seva continuaven treballant en la recerca d'una fórmula de consens que, de moment, no arriba. Els contactes, segons apuntaven algunes fonts de Junts pel Sí, continuaven anit i no descartaven arribar a un resultat satisfactori per ambdues parts en les pròximes hores. Per la seva banda, Sánchez, ja des de la rereguarda, exigia “un acord”, tot i admetre que el “punt de desencontre” és important. Sánchez no va voler entrar a valorar cap dels escenaris que es van posar sobre la taula i ja va avançar que tant si el resultat de les negociacions és positiu com negatiu l'assemblea valoraria dilluns les negociacions i no s'estalviaria “l'autocrítica”. La complexitat de les negociacions es veu agreujada, a més a més, pel fet que qualsevol decisió que contravingui el que va decidir la CUP en el consell polític de diumenge passat s'hauria de sotmetre de nou al parer de les bases de l'esquerra independentista.
La reunió d'ahir entre les entitats sobiranistes i els partits només va durar tres quarts d'hora després de constatar que, malgrat haver fet els deures i haver aportat suggeriments, els plans continuaven sense quadrar. El dia anterior, quan es van posar els dos escenaris sobre la taula, les converses van durar quatre hores. Després d'haver constatat un nou fracàs, els negociadors abandonaven la seu de l'ANC amb rostres seriosos i enmig d'un núvol de silenci i pas accelerat davant de la multitud de mitjans de comunicació que esperaven la finalització de la trobada. Als polítics, Sánchez els havia transmès “el desànim” de les bases sobiranistes per la manca d'acord que faci possible el mandat democràtic del 27-S. “Hem rebut desenes de correus i cartes que expressaven aquesta decepció”, lamentava el president de l'ANC. A l'interior de la seu, queixes perquè els negociadors no donaven la cara, mentre que Sánchez ho justificava per la represa del diàleg. Alhora, el líder de l'Assemblea es comprometia a continuar treballant en la construcció d'una majoria independentista malgrat que no hi hagi cap acord. “No renunciem a res”, hi va afegir.
Ahir al matí, just abans de la fracassada reunió entre Junts pel Sí i la CUP, el president d'ERC, Oriol Junqueras, recordava, via Twitter, que “només amb concòrdia, generositat i voluntat de sumar s'avança” i per exemplificar-ho adjuntava un missatge del papa en què feia una crida al diàleg. Avui, in extremis, l'episodi final.
LES FRASES
Una altra concentració, avui
Després que l'ANC convoqués dijous mobilitzacions a Barcelona, Girona, Reus i Cambrils per reclamar un pacte a les formacions independentistes, avui s'ha organitzat un altre acte. En aquest cas, diverses organitzacions preparen a la plaça Sant Jaume de Barcelona –a les dotze del migdia–una nova concentració per “reclamar un acord entre Junts pel Sí i la CUP”. Entre les entitats convocats hi ha sectorials territorials de l'ANC, d'Òmnium o Reagrupament i associacions com ara Súmate o Ara o Mai. Els convocants, que no es mullen sobre quin ha de ser el desllorigador, han obert una pàgina web – volemacord.cat – i reclamen que no “es torni a votar, perquè els catalans ja vam expressar la nostra voluntat el 27-S”