La reunió entre Junts pel Sí i la CUP acaba sense acord
Jordi Sánchez explica que el diàleg “existeix” i considera que queda “un fil d'esperança”
Les dues formacions independentistes es troben a la seu de l'ANC en el que podria ser l'últim intent per desencallar la investidura
La seu de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha acollit aquest divendres a la tarda la que podria ser l'última reunió de Junts pel Si i la CUP per buscar una solució que permeti desbloquejar la legislatura i evitar noves eleccions al març. El termini per a la investidura del president de la Generalitat finalitza diumenge a la mitjanit.
El president de l'ANC, Jordi Sánchez, ha explicat al final de la cimera que les dues formacions no han coincidit en cap de les dues propostes que les entitats els han plantejat i ha reconegut que s'està més a prop d'eleccions que d'un acord. Això no obstant, ha apuntat que el clima de diàleg “existeix” i queda “un fil d'esperança”.
La trobada entre les dues formacions, acompanyades per les entitats sobiranistes (ANC, Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència), ha començat al voltant de dos quarts de sis de la tarda al local de l'Assemblea al carrer Marina de Barcelona i ha finalitzat pocs minuts abans de les set del vespre.
Els mateixos actors ja es van trobar ahir dijous a la tarda en una reunió “discreta” de la qual no en va sortir cap acord però sí el compromís de continuar negociant. Segons fonts de la negociació citades per Efe, la reunió d'avui és una continuació de la d'ahir i hi repeteixen pràcticament els mateixos negociadors: Jordi Turull, Josep Rull, Marta Rovira i Raül Romeva, entre altres, per part de Junts pel Sí; Eulàlia Reguant, Hugo Elvira i Gabriela Serra, per la de la CUP. També hi són els presidents de l'ANC, Jordi Sánchez; Òmnium, Jordi Cuixart, i l'AMI, Carles Puigdemont.
Les posicions entre les forces sobiranistes continuen enrocades en el punt del candidat a la presidència de la Generalitat. La CUP manté el seu rebuig a donar suport a la reelecció d'Artur Mas i Junts pel Sí descarta acceptar cap altre nom.
CDC i el mateix Mas han manifestat que veuen molt poc marge per superar el bloqueig. De la seva banda, la CUP acusa Junts pel Sí de “manca de voluntat política” per desencallar la situació.
La CUP garantiria l'estabilitat en allò pactat a canvi que Mas no fos president
ACNLa CUP acceptaria la dimissió d'algun dels seus diputats i garantiria estabilitat al govern en allò prèviament pactat a canvi que Artur Mas no fos president de la Generalitat, han explicat a l'ACN fonts de la formació. Segons les fonts, la CUP ja ha acceptat aquesta proposta que els va arribar dijous prèviament avalada, asseguren, per independents de Junts pel Sí.
D'aquesta manera, el govern estaria encapçalat per algú de consens que estigués “disposat a assumir el càrrec” i Mas ocuparia algun altre lloc destacat de l'estructura de l'executiu.
Els cupaires donarien suport a l'acció de l'executiu en tot allò que signifiqués el compliment de l'acord.
També farien certa “autocrítica”, assumint la dimissió d'algun dels seus diputats. mb aquesta escenificació, la CUP assumiria part de la responsabilitat que ha tingut en l'atzucac en què s'ha convertit el procés els últims dos mesos per la manca d'acord entre els diputats independentistes.
Súmate ja va proposar ahir dijous un govern amb Neus Munté com a presidenta i amb Artur Mas com a conseller en cap, tot i que l'entitat també acceptava algun altre convergent o un independent. La vicepresidenta del govern, va respondre a través de les xarxes socials que mai acceptaria ser “moneda de canvi de ningú” i va refermar que el seu candidat és Artur Mas.