Política

Últim fracàs en un tens compte enrere

JxSí i la CUP tanquen l'enèsima reunió sense acord però eviten trencar la negociació

Mas ofereix a Junqueras entrar al govern fins al març, i ERC hi veu un “frau democràtic”

El líder de CDC ratifica que serà candidat el 6-M

Independents de JxSí van demanar un gir per salvar la legislatura

L'últim intent in extremis per trobar el desllorigador impossible que impedeixi el final de la legislatura més curta es va tancar amb la voluntat de continuar negociant. “No hi ha solució però es continua buscant.” Així resumien ahir fonts de la negociació la paradoxa amb què JxSí, la CUP, l'ANC, Òmnium i l'AMI van acabar l'enèsima reunió per evitar que diumenge a les dotze de la nit es dissolgui el Parlament de manera automàtica i el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, signi dilluns que ve el decret de convocatòria d'eleccions per al 6 de març.

La negativa de CDC a cedir amb el nom del president i el manteniment del rebuig de la formació anticapitalista encallava qualsevol avenç, però cap dels partits donava per trencades les converses. Fonts de la CUP alertaven, a més, que avui no hi haurà cap reunió, si no és que se'n convoca una altra a última hora. “Encara hi som a temps des del punt de vista dels terminis; una cosa és que sigui superdifícil, l'altra que sigui impossible”, va deixar anar Mas en una entrevista a TV3, tot constatant que veu “molt difícil” que la situació es pugui desbloquejar en les pròximes hores.

L'última paraula

Cap dels actors sosté realment l'esperança que es tanqui un acord que ha estat impossible durant els tres darrers mesos, però ningú vol ser el primer a aixecar-se de la taula. La trobada d'ahir, que es va allargar durant tres hores i va tenir lloc a l'hotel Ayre de Barcelona, ajornava l'assumpció del més que probable final del mandat, mentre que a la mateixa hora un miler d'independentistes clamaven per un pacte a la plaça de la Catedral de Barcelona. Les tensions preelectorals entre CDC, ERC i la CUP van tornar a aflorar amb contundència. En la que podria ser la darrera reunió del grup parlamentari de JxSí, celebrada al matí, Mas va tornar a plantejar a ERC que entri al govern per aplicar les primeres mesures del pla de xoc proposat a la CUP i visibilitzar així la unitat de la coalició independentista a l'executiu fins als nous comicis. ERC va rebutjar l'oferiment i el va qualificar de frau democràtic, mentre que algunes veus d'independents propers als republicans suggerien indirectament que Mas fes un pas al costat, començant per l'organització Súmate. “La feina entre JxSí i la CUP està feta, falta que AM [per Artur Mas] baixi del burro”, sentenciaven fonts de l'esquerra anticapitalista.

Proposta a ERC

Just després del ple en què es van nomenar els vuit senadors, es va fer la reunió del grup parlamentari de JxSí. Era la primera vegada que tots els diputats es trobaven després del no de la CUP a Artur Mas. En aquest marc, el líder de CDC va proposar a ERC que entrés al govern, encara que no hi hagi acord amb els cupaires, i que treballin plegats fins a les pròximes eleccions del 6 de març. La idea de Mas consisteix a constituir el govern que ja havia estat pactat amb ERC, amb Oriol Junqueras de vicepresident i Neus Munté i Raül Romeva al capdavant de les comissions de govern amb què es concretaria una cessió de protagonisme polític de la presidència. D'aquesta manera es visualitzaria la unitat d'acció de JxSí i, segons Mas, aquesta fórmula seria una arma electoral molt potent per tornar a guanyar els comicis. Una de les funcions de l'executiu de CDC i ERC seria poder aplicar alguns apartats del pla de xoc. Lògicament, la proposta implicaria la reedició de Junts pel Sí per a la cita electoral. El president d'ERC, Oriol Junqueras, però, va descartar en la mateixa trobada aquest plantejament perquè considera que “no té cap sentit” conformar un govern per només set setmanes. Fonts republicanes avisen que seria un executiu sense suport parlamentari, sense un president investit i que hauria de funcionar en plena campanya electoral, i recorden que podria no ajustar-se a la legislació. “Fer-ho seria un frau democràtic. Això no s'ha vist enlloc del món”, hi afegeixen. Tot plegat ho atribueixen a una estratègia de CDC i Mas per intentar salvar el partit i el mateix president.

Mas, de fet, va admetre que no era la primera vegada que proposava als republicans fer el pas. “Aquest govern el faríem igual”, va remarcar el president de la Generalitat. En el rerefons hi ha l'estira-i-arronsa sobre la reedició de JxSí, per la qual aposten els convergents i que els republicans veuen amb reticències. ERC no vol repetir la coalició perquè manté que va ser una eina només pensada per al plebiscit del 27-S i defensa que, aquest cop, tres llistes separades poden sumar més.

En la reunió del grup parlamentari, alguns independents també van demanar a la direcció de JxSí si es podia fer un últim gest o gir per salvar la legislatura i el mandat democràtic del 27-S –una d'aquestes persones, per exemple, va ser la presidenta de MES, Magda Casamitjana.

Pressió sobre Mas

El líder convergent, però, va subratllar que no era una qüestió de qui era president, sinó el fet que un pacte amb la CUP no podia garantir l'estabilitat parlamentària necessària per afrontar els pròxims mesos. Al marge del grup parlamentari, es van multiplicant les veus dins d'ERC –sobretot de seccions locals– que reclamen que Mas faci un pas al costat. El president de la Generalitat en funcions va admetre que hi ha hagut “gent de bona fe i de bona voluntat” i persones a qui aprecia personalment que li han demanat que faci un pas al costat per salvar la situació de bloqueig, però va advertir que aquestes persones “no es pregunten a quin cost i a quin preu” es passarà aquest “tràngol”.

“Alguns em volen presentar com aquell personatge que no vol marxar de cap de les maneres”, va lamentar Mas, després de recordar que va anunciar que es retiraria un cop acabat el mandat de 18 mesos inclòs en el programa electoral. Mas va admetre que “seria el més normal” que ell sigués el candidat de CDC si no es reedités la coalició, i també va advocar per presentar-se amb el mateix full de ruta per la independència de JxSí. Si no hi hagués una majoria absoluta per tirar-lo endavant, va advocar per mantenir el dret a decidir i no tornar a l'autonomisme.

En l'entrevista de la nit al programa Punt.Cat, el president de la Generalitat va insistir en l'argumentació que el problema no és ell, sinó que el qüestionament del seu nom implica que és qüestiona la transversalitat del procés. El també líder de CDC va reiterar que per fer un estat independent “calen totes les persones, tots els actius” i és “un error monumental” voler tirar endavant un projecte sobre la base del vet.

A l'activitat frenètica d'ahir s'hi van afegir més contactes per intentar forçar un gir de volant d'última hora.

Súmate i Munté

Súmate es va trobar, per separat, amb representants de la CUP i JxSí i va plantejar que Mas renunciés a la presidència a favor de Neus Munté i que ell fos conseller en cap, una possibilitat que l'actual vicepresidenta, via Twitter, va tallar de soca-rel: “No seré moneda de canvi de ningú per trair la voluntat dels electors.” Els cupaires, per la seva banda, també es van entrevistar amb Òmnium Cultural.

LES FRASES

Hi som a temps des del punt de vista dels terminis. En poques hores veig molt difícil que es desbloquegi
Artur Mas
PRESIDENT EN FUNCIONS
No podem malversar el mandat democràtic del 27-S, valorem totes les possibilitats
Carme Forcadell
PRESIDENTA DEL PARLAMENT
El meu candidat a la presidència i de JxSí és el president Mas. No seré moneda de canvi de ningú per trair [...] els electors
Neus Munté
VICEPRESIDENTA EN FUNCIONS
Els dogmes i les fòbies personals han passat al davant d'una oportunitat històrica
Gerard Gómez del Moral
DIPUTAT DE JXSÍ I LÍDER DE LES JERC
Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.