Recels de la CUP gironina pel no a la investidura de Mas
L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, admet que el risc de trencament de la formació és “molt real”
Diu que la decisió no va ser de consens, i que la van decantar les organitzacions externes a la CUP
La decisió de la CUP nacional de votar negativament en la investidura d'Artur Mas com a president de la Generalitat està sacsejant els fonaments de la candidatura a les comarques gironines. Una de les cares més visibles de la CUP a Girona, l'alcalde de Celrà (Gironès), Dani Cornellà, va dir ahir que les assemblees de Girona no se senten representades per la decisió de no investir Mas, opció que va guanyar per un estret marge de vots.
Després de deixar clar que el candidat de Junts pel Sí “no agrada a ningú de la CUP”, Cornellà considera que hauria d'haver passat a davant la necessitat de crear la república catalana per sobre dels personalismes. Atorga, a més, la màxima responsabilitat de la decisió sobre la investidura de Mas a les organitzacions externes que van anar a les eleccions amb la CUP, i no a la seva militància: “Aquestes organitzacions tenen molt poca representació a les comarques gironines, però el seu vot a escala nacional ha decantat la balança.”
Risc de trencament
En vista d'aquesta situació, admet la decepció de la militància gironina, i la seva pròpia. Els militants busquen ara la manera de vehicular aquest desencís, i coordinar una resposta. Amb aquest objectiu hi ha previstes reunions de les assemblees locals “per valorar la situació actual i els nous escenaris que s'obren”. Aquest és l'objectiu reconegut de les trobades, però a ningú se li escapa que una de les qüestions que estaran sobre la taula en aquestes assemblees serà la de deixar la militància. De fet, segons fonts de la mateixa candidatura, ja hi ha hagut militants de les comarques gironines que han demanat la baixa pel desacord amb la decisió de diumenge. El mateix alcalde de Celrà no descarta fer el pas, tot i que per ara deixa la decisió “en stand-by.”
Un consens gironí
L'assemblea nord-oriental de la CUP es va reunir dissabte a Celrà per decidir una posició conjunta. Segons Cornellà, va haver-hi un consens del 90% a favor de facilitar la investidura, tot i que deixant clara l'oposició al projecte polític de Junts pel Sí.
Per altra banda, l'alcalde va ser crític amb el que han fet els partits –el seu també– durant aquests tres mesos de negociacions. Segons Cornellà: “Tots han posat a davant el qui, i no el què: han encallat el procés, perquè ningú ha volgut renunciar a la seva posició política per construir una república catalana, que és el que ens unia a tots.” Veu “molt complicat” un acord abans de diumenge vinent, i defensa que si hi ha eleccions al març els independentistes han d'anar-hi amb una candidatura única formada per persones de la societat civil. “Perquè s'ha demostrat que amb els partits no anem enlloc”, sentencia.
LA FRASE
Un alcalde “desconnectat” de l'Estat
L'alcalde Dani Cornellà ha estat un dels alcaldes que han respost amb més fermesa a l'atac de l'Estat contra les decisions preses pel seu ple que tenien un contingut sobiranista. Aquesta fermesa l'ha portat a la desobediència dels requeriments que l'Audiencia Nacional li ha dirigit a fi que faciliti informació sobre l'aprovació d'una moció de suport a la declaració de ruptura del Parlament. Cornellà va assegurar que, en aplicació de la declaració, considerava que ja s'havia iniciat la desconnexió de l'Estat, i que per tant l'Audiencia no els podia imposar res.
Tristor i decepció en les assemblees de Verges i Viladamat
ACNA Verges (Baix Empordà), on la CUP governa amb majoria absoluta, tot i que ni els regidors ni l'alcalde en són militants, el sentiment és de tristor i descontentament per la decisió de la CUP. L'alcalde, Ignasi Sabater, va assegurar ahir que un dels seus compromisos “era treballar per la independència des del municipalisme”: “I veient la decisió de diumenge ens sentim decebuts.” Va dir que tenen prevista una assemblea local la setmana que ve. El seu desig, va manifestar, és consensuar una posició de totes les assemblees locals favorables al pacte amb Junts pel Sí per tirar endavant el procés. La CUP també governa Viladamat (Baix Empordà). L'alcalde, Robert Sabater, va reconèixer també que se senten decebuts. Va descartar deixar el partit, tot i que donarà suport al pronunciament conjunt que es pugui pactar en l'assemblea nord-oriental.