JxSí blinda la negociació amb la CUP de l'agenda espanyola
CDC i ERC veuen amb escepticisme el referèndum, però Homs s'obre a aprofitar l'oportunitat
Descarten plantejar un candidat alternatiu a Mas
CDC i ERC van entomar amb matisos l'escletxa d'oportunitat que es podria obrir al Congrés si fructifiqués un complicadíssim pacte entre el PSOE i Podem supeditat a la celebració d'un referèndum. CDC considera que s'hi ha d'estar “expectant”, tot i que n'és escèptica, i ERC dóna la pantalla per passada. Tots dos mantenen, tanmateix, que l'agenda catalana no es pot supeditar a l'espanyola. A la tarda, unes hores després de les reunions de l'executiva convergent i la permanent republicana per analitzar els resultats del 20-D, els màxims negociadors de JxSí es van reunir amb la CUP al Parlament amb l'objectiu d'enllestir aquest mateix matí la proposta definitiva d'acord. A partir de demà, els d'Antonio Baños l'explicaran a les assemblees territorials, abans que l'assemblea nacional prengui diumenge la decisió definitiva sobre la investidura d'Artur Mas.
CDC es declarava “raonablement satisfeta” pels resultats de Democràcia i Llibertat de diumenge, tot i haver perdut la meitat dels diputats que va obtenir CiU fa quatre anys al Congrés. ERC, que ha triplicat els escons que hi tenia i els millors des de la recuperació de la democràcia, n'estava exultant. El retrat electoral no ha fet que els republicans es replantegin el pacte intern perquè Artur Mas es mantingui com a candidat a la presidència de la Generalitat, tot i la insistència dels cupaires. “No hi ha cap novetat”, va explicar el president d'ERC, Oriol Junqueras, confiat que hi haurà un acord d'estabilitat i que ben aviat es podrà formar un nou govern.
I és que la resposta de la CUP davant dels resultats del 20-D no es va fer esperar. Arribava la matinada de dilluns en forma de comunicat. Els d'Antonio Baños es van agafar a la davallada convergent, a l'ascens republicà i a la victòria d'En Comú Podem a Catalunya per tornar a qüestionar la idoneïtat de Mas. “Si l'oferta de JxSí varia en el sentit de proposar un president de consens, aquesta tindrà més possibilitats que sigui àmpliament acceptada per la militància i els simpatitzants”, va advertir la formació anticapitalista.
La tesi de la CUP és que els votants independentistes han fet un viratge cap a l'esquerra, i només es podrà ampliar la majoria favorable a l'estat català si “l'independentisme i el canvi social van junts”. Els de Baños van estendre la mà a Catalunya Sí que es Pot perquè se sumi al procés constituent des del Parlament. El diputat electe de DL al Congrés, Francesc Homs, va carregar contra la incoherència de la CUP per usar políticament el resultat d'uns comicis en què havien demanat l'abstenció. “Ja acabarà de decidir la CUP quina és la seva posició més definitiva”, va rematar.
CDC i ERC rebutgen que la victòria d'En Comú Podem obligui a replantejar el procés. Homs va defensar que ha quedat “reforçat”, i va admetre que revisaran l'estratègia política vistos els mals resultats obtinguts a la demarcació de Barcelona, on van quedar quarts per la impermeabilitat a l'àrea metropolitana. Homs va remarcar que el que ha d'orientar el camí a seguir és el mandat del 27-S i no unes eleccions que no eren un segon plebiscit sobre l'estat català.
Junqueras va admetre que un sector de l'independentisme es va quedar diumenge a casa, però considera que el procés continua avançant i ha quedat reforçat perquè al Congrés hi haurà més diputats independentistes que mai –17, sumant els 9 d'ERC i els 8 de DL–. El líder republicà veu inviable el referèndum perquè un 70% del Congrés hi està en contra i sosté que l'únic camí possible és la consulta que planteja JxSí sobre la futura constitució catalana. Per aquest motiu, també va convidar els de Xavier Domènech a sumar-se a aquesta iniciativa i va tancar la porta a donar suport a Pedro Sánchez en una hipotètica investidura. DL va confirmar el no a Mariano Rajoy però no es va pronunciar sobre el líder del PSOE.
LA XIFRA
LES FRASES
Grups parlamentaris separats
La prioritat de CDC i ERC és formar grups separats al Congrés i intentaran que la mesa els ho permeti, tenint en compte que hi ha precedents similars. Les dues forces no tenen un dels requisits imprescindibles per disposar-ne: tenir més de 5 diputats i haver aconseguit més del 15% dels vots en totes les circumscripcions on es van presentar. Tots dos el freguen, però no hi arriben a Barcelona, on ERC es va quedar en el 14,48% i DL en el 13,25%. L'avantatge que sigui així és que disposaran de més recursos propis i més temps d'intervenció. Francesc Homs va rebutjar valorar què hauria passat si s'hagués reeditat JxSí i coincideix amb ERC que això forma part del passat. Demòcrates de Catalunya, però, ho veu com un “error”. Junqueras va etzibar a CDC que no tindrà problemes per articular un grup perquè ja ha demostrat a l'Europarlament que pot anar amb C's o UpyD.