En Comú avisa que qualsevol pacte passa pel referèndum
Domènech assegura que els de Pablo Iglesias només discutiran si es parla de principis “i no de poder”
El referèndum i la garantia dels drets socials seran les peces irrenunciables del partit
Ressaca a En Comú Podem després de la folgada victòria de diumenge a la nit que va convertir la formació de Pablo Iglesias en la més votada a Catalunya. Ahir, el seu cap de llista, Xavier Domènech, es mostrava exultant, però ja deixava entreveure per on aniran les coses a l'hora de fer valer que hi ha hagut “una majoria social a favor del canvi, dels drets socials, de la democràcia i en contra de la corrupció i a favor de discutir allò que semblava tancat en les darreres dècades”. Aquest moviment de les plaques tectòniques de la societat, com ell el va definir, ha desembocat en un procés constituent tant a Catalunya com a l'Estat. I si no s'assumeix això, no es pot constituir cap majoria sòlida de govern. “Si no s'assumeix això, no hi ha cap majoria que es pugui constituir sòlidament. O és ara o serà poc després, però el canvi és imparable”, va concloure. Primer avís, doncs, per a aquelles formacions polítiques que s'estiguin plantejant un acord amb Podem. “Només discutirem si es parla de principis i no de poder”, va reiterar.
Dues potes per negociar
Però d'advertiments n'hi ha més. Sobretot, dos punts del programa sobre els quals no hi ha discussió possible amb els qui els vulguin festejar. El primer, el blindatge dels drets socials. I això significa, per tant, deixar sense efecte la modificació de l'article 135 de la Constitució que van pactar a corre-cuita el PP i el PSOE i que ve a dir que la prioritat és pagar el deute. “Mai més ningú sense casa, mai més ningú sense llum”, va dir Domènech, que va comparèixer acompanyat de part de la llista en el mateix escenari on va tenir lloc la nit electoral, a l'estació del Nord. El segon punt innegociable és l'acceptació real de la plurinacionalitat de l'Estat espanyol i, per tant, la consulta sobre l'encaix, o no, de Catalunya dins l'Estat. Una exigència, aquesta, que dificultarà que els de Pablo Iglesias puguin arribar a cap acord amb ningú, ni tan sols amb el PSOE, que seria el seu soci natural. “Podria ser amb el PSOE però les majories també poden ser amb altres actors”, va dir amb un somriure. A banda, va descartar que el PP i el PSOE pactin perquè, al seu parer, això seria un suïcidi polític que convertiria el bipartidisme en coalició sense que això signifiqui cap sortida per a res.
Domènech també va comentar sobre el sobiranisme que els ciutadans han demostrat que opten pel dret a decidir, per més que alguns partits afirmin que la consulta ja ha passat, i va reivindicar la paternitat de la proposta. El líder d'En Comú Podem va criticar que els debats de naturalesa política s'hagin volgut tancar amb argumentació jurídica i va instar el PP i el PSOE a encarar els problemes de manera política i a resoldre'ls, doncs, per aquesta via. “Que continuïn per aquest camí, s'aniran desgastant i ahir això es va poder comprovar a les urnes”, va sostenir irònicament. I també va referir-se a la invitació que ERC ha anat fent durant la campanya a la candidatura perquè s'afegeixi a l'independentisme. “Som nosaltres que els estem esperant a ells. Amb els resultats a la mà, nosaltres som la principal força de canvi i sobiranista”, va declarar envalentit.
Domènech es va referir també a la manera com s'ha desinflat el suflé de la formació d'Albert Rivera, que ja es veia a La Moncloa encapçalant el projecte de Ciutadans. “Era una proposta aparent, amb un embolcall fi. La campanya se'ls ha fet molt llarga”, va valorar el diputat electe, que va afegir-hi que Ciutadans “tenia al cor mesures de precarització i d'accentuació de les desigualtats”.
Un experiment que ha de tendir a consolidar-se
La de diumenge ha estat la tercera contesa electoral consecutiva de l'experiment que es va iniciar amb Barcelona En Comú a les municipals i va seguir amb Catalunya Sí que es Pot, a les catalanes. Arribats a aquest punt, Domènech és del parer que s'ha de consolidar el projecte, tot i que va assegurar que aquest és un plantejament que encara no s'ha fet. També va voler deixar clar que els condicionants de cada elecció és diferent però que s'ha de fer “un pas més enllà” en l'articulació de la defensa dels drets socials, en contra de les retallades i en favor de la democràcia i el dret a decidir.
També es va mostrar orgullós que a l'inici de la campanya se'ls situés en el cinquè lloc, “però sempre vam dir que guanyaríem i hem guanyat el país”, va explicar, i va recordar que En Comú Podem ha obtingut el 25% dels vots a Catalunya i representació a totes les demarcacions catalanes. Sobre la situació a Catalunya i com poden afectar els resultats de Democràcia i Llibertat en les negociacions de Junts pel Sí i la CUP, Domènech va assegurar que ni n'han parlat. “El resultat de les eleccions indica que allò que representa CDC ha quedat quart en nombre de vots, i per tant, no crec que sigui una cosa que es pugui menystenir en debat”, que considera que es limita a ser una discussió de poder i no de país.