Acord històric per lluitar contra el canvi climàtic
Els 195 països presents a la cimera del clima de París (COP21) es comprometen a evitar que l'escalfament global superi els 2 graus i a fer un esforç per mantenir-lo en els 1,5 graus
El pacte és vinculant jurídicament però no en totes les seves parts
La cimera del clima de París (COP21) ha aprovat aquest dissabte al vespre el primer acord global sobre la lluita contra l'escalfament del planeta. Gairebé 200 països, tant industrialitzats com en vies de desenvolupament, s'han compromès ha avançar de manera conjunta cap a una economia que rebaixi les emissions de carboni.
El president de la COP21, Laurent Fabius, ho ha anunciat quan faltaven pocs minuts per a dos quarts de vuit del vespre: “L'acord de París pel clima s'ha adoptat”. El ministre francès d'Exteriors ha donat l'esperat cop de martell que ha posat fi a la cimera i ha afirmat: “És un petit martell però acaba de fer una gran cosa”. Ha seguit un llarga ovació dels delegats dels 195 països presents assistents a la cimera.
Els secretaris generals de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, i de la convenció del canvi climàtic de l'ONU, Christiana Figueres, han assegurat que “aquest és l'acord més complex que s'ha negociat mai”.
El text, que ha estat debatut intensament durant les últimes hores, té com a objectiu limitar l'escalfament global i “mantenir la temperatura mitjana mundial molt per sota dels dos graus centígrads respecte dels nivells preindustrials”.
L'acord fixa un sostre a les emissions de gasos d'efecte hivernacle i estableix un sistema de finançament de 100.000 milions de dòlars anuals per tal que els països amb menys recursos es puguin adaptar als efectes del canvi climàtic.
Un dels punts principals de l'acord és el compromís de totes les economies mundials a evitar que la temperatura del planeta augmenti per damunt dels 2 graus i també portar a terme “tots els esforços necessaris” perquè no superi els 1,5 graus, i esquivar així “els impactes més catastròfics del canvi climàtic”.
El document recull compromisos nacionals de lluita contra el canvi climàtic de cadascuna de les 196 parts de l'acord i obliga els països a retre comptes del seu compliment. També específica que aquest acord serà revisable a l'alça cada cinc anys.
El pacte és jurídicament vinculant en part, ja que obliga els països a complir-lo, si bé no en la seva totalitat.