Solucions de laboratori per pal·liar els danys
La UPC analitza en un canal d'onatge com mitigar els efectes de la pujada del mar
Els investigadors del Laboratori d'Enginyeria Marítima (LIM) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) busquen la millor solució per contrarestar els efectes de la pujada del nivell del mar prevista pel 2100: 50 centímetres en el millor dels casos i 2 metres en el pitjor escenari.
Per fer-ho, disposen d'un canal d'onatge artificial de cent metres de llarg, on poden simular tota mena de condicions, fins i tot les del temporal més intens registrat a la costa catalana, amb onades de 8 i 10 metres per Sant Esteve del 2008. El seu treball fixarà les bases per ser aplicades a tot el planeta, de la mateixa manera que els models que s'apliquen actualment estan dissenyats per a la costa californiana.
En concret, al LIM actualment s'analitza la possibilitat d'utilitzar vegetació (praderies de posidònia) per retenir la sorra i minimitzar els efectes de l'onatge juntament amb geotèxtils (sacs d'un material especial farcits de sorra). Un altre treball es fixa en la manera com afecta l'acció de les hèlixs dels grans bucs en els fons marins, per entendre les afectacions que podrien tenir les estructures dels ports en el futur.
A punt de tancar un dels anys més càlids
El 2015 serà, probablement, el quart any més càlid a Catalunya des del 1950, amb un increment respecte a la mitjana climàtica de més d'1,5 graus centígrads. Els tres anys més càlids van ser, per aquest ordre, el 2006, el 2014 i el 2011. Segons un informe elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya, el quinquenni 2011-2015 ha estat el més càlid a Catalunya des que hi ha registres, amb prop d'1,4 graus per damunt de la mitjana. A més, a la ciutat de Barcelona aquest serà també l'any el més sec des del 1878, quan van caure 329 l/m². Enguany se n'han recollit 345 i la mitjana és de 641.