Homs defensa que JxSí ha pogut proposar un pla de xoc gràcies a la feina del Govern
Lamenta la “pinça diabòlica” de part de l'esquerra catalana aliant-se amb el PP de Montoro quan acusa l'executiu de “victimista”
El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha reivindicat aquest divendres que si JxSí pot proposar un pla de xoc a la CUP amb 20 mesures socials és gràcies a la feina prèvia que ha fet el Govern per salvar l'estat del benestar i que molts van criticar. “Tot allò que havia estat criticat per part d'alguns o de molts ara agafa en el context actual tot el sentit del món”, ha dit Homs, que ha apuntat que se senten “pares” d'aquestes mesures perquè “només són possibles de plantejar amb possibilitat de dur-les a terme en tant i en quant el que s'ha vingut fent els darrers anys”. També ha aprofitat per lamentar la “pinça diabòlica” de part de l'esquerra catalana “aliant-se” amb el PP de Montoro quan acusa l'executiu de “victimista” amb la polèmica del FLA.
En un acte a la Sala Martí l'Humà del Museu d'Història de Barcelona on Democràcia i Llibertat ha fet el públic el manifest Compromís amb Catalunya, Homs ha valorat també la darrera proposta de pla de xoc que s'ha fet a la CUP. El candidat ha constatat que JxSí “s'ha mogut contínuament en aquestes darreres setmanes i dies” i que el contingut del plantejament “lliga amb el model de país” que defensa el seu programa electoral.
En tot cas, sobretot ha defensat que si ara JxSí pot fer aquesta proposta és gràcies a la feina feta pel Govern per sortir de la crisi i salvar l'estat del benestar, i ha recordat que “aquesta feina ha estat dura, complicada i ha costat trobar-hi aliats”. I ha remarcat que durant tot aquest temps, s'ha invertit més que mai en polítiques socials, i ha posat com a exemple les beques menjador a l100% o la mobilització del parc d'habitatge públic.
L'executiu català ha treballat, ha dit, “malgrat el senyor Montoro” i el govern del PP, i aquí ha aprofitat per criticar que part de l'esquerra catalana, en referència al PSC i a Catalunya Sí que es Pot, acabi convertint-se en “aliada” dels populars “per omissió”, quan acusen el Govern de “victimista”. “Alguns, quan ens passa el que ens passa, estan fent una mena de pinça diabòlica que consisteix en desdibuixar quin és el problema estructural que tenim com país, que no és altre que poder disposar d'un estat propi”, s'ha queixat.
“Estat autoritari i maldestre, moralment col·lapsat”
La llista encapçalada per Homs ha presentat aquest divendres el seu manifest electoral, que ha estat llegit per l'exconsellera Carme Laura Gil, la número quatre de la llista, Míriam Nogueras, el número cinc, Miquel Puig, i el portaveu polític de Demòcrates Toni Castellà. El text lamenta que Catalunya estigui “ofegada per un Estat autoritari i maldestre, moralment col·lapsat” i que “discrimina i empobreix” els catalans amb les seves decisions.
Democràcia i Llibertat va a les Corts Generals, continua, no per “ignorar-les o menysprear-les”, sinó per “ser la veu fins ara negada”. “Que no pugui ser, mai més, que una burocràcia estatal intenti humiliar la voluntat popular. Que mai més se silenciï res, perquè en fer-ho se'ns està negant. Volem acabar amb el recurs de la força i la temptació autoritària, que sempre són refugi de covards”, proclama el manifest.
La candidatura subratlla que “qualsevol futur possible passa pel respecte mutu i el tracte d'igual a igual, entre dos estats amb idèntica sobirania”, i des d'un respecte que fins ara s'ha negat. “Un respecte que inequívocament passa pel reconeixement de les sobiranies mútues, de la nostra independència”, conclou.
Homs ha posat en valor la diversitat de la candidatura de Democràcia i Llibertat, que és expressió de “suma” més enllà del que pensi cadascú sobre cada tema particular. Ha assegurat que la seva proposta electoral és “la garantia que el curs de la vindicació independentista anirà pel tronc central sense preguntar a ningú d'on ve, quant temps fa que s'ha apuntat o què pensa sobre cada cosa, sinó quina esperança té per al futur”.