Campanya pendent de l'acord català
Els partits obren la cursa per les espanyoles amb la incertesa de la governabilitat a Catalunya
JxSí i la CUP reprenen la negociació, acoten les converses en una sola taula i tanquen un calendari perquè el dia 27 l'assemblea decideixi
El CIS pronostica una victòria de Domènech
La batalla electoral de les espanyoles ha començat amb els partits catalans encara en les trinxeres de negociació per intentar tancar la investidura i un nou govern. La tradició de relegar la política catalana a la simple gestió de la quotidianitat per abocar els esforços en la cita electoral estatal quedarà, aquest cop, en el record. Les forces catalanes mantindran un ull en el Parlament i l'altre, fixat en el Congrés. El baròmetre del CIS pronosticava ahir la victòria a Catalunya d'En Comú Podem (10-11 diputats), seguida de Democràcia i Llibertat (9), Ciutadans (9) i ERC (7-8). Deixava el PSC en 7-8; el PP, amb 4, i Unió, fora de la cambra baixa.
Però les darreres enquestes no sempre han coincidit amb els resultats de la cuina. El CEO preveia abans-d'ahir un quàdruple empat que deixava els resultats inusualment oberts. La pugna per la primera plaça condicionarà els pròxims quinze dies, i pot ser decisiva per arribar a l'entesa per la qual malden JxSí i la CUP, que necessita garanties d'estabilitat si, per començar, pretén complir els compromisos adquirits en la resolució de ruptura aprovada al Parlament i anul·lada pel Tribunal Constitucional. “Si hi ha investidura, millor. Amb investidura o sense, però, aquest procés el defensarem igualment i tirarem endavant”, va sentenciar el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas. En una entrevista a la SER, confirmava que es tornarà a presentar si hi ha eleccions al març, un punt que no estava en qüestió dins de CDC.
L'activitat als passadissos del Parlament era el mirall del complex final polític d'aquest 2015. S'hi feia evident com la incertesa sobre la governabilitat ha contagiat la campanya espanyola a Catalunya. En les reunions, la CUP va proposar a JxSí reduir les converses a una taula única, va proposar un índex de treball i un calendari perquè puguin presentar una proposta concreta en l'assemblea del dia 27, en què la militància anticapitalista ha de prendre la decisió definitiva. Segons fonts de la negociació, el grup que presideix Jordi Turull ho va acceptar i també va presentar un document amb propostes sobre el pla de xoc, que, per la CUP, eren encara massa inconcretes, però insuflaven optimisme a la negociació. Es tornaven a encarrilar.
Les preguntes obertes són múltiples. L'electorat independentista castigarà la divergència el 20-D? Anirà massivament a votar per evitar la victòria de l'unionisme o una part s'abstindrà? Una victòria de Democràcia i Llibertat o d'ERC decantarà els pesos de la balança sobre l'acord o la trencadissa? Influiran, a més, en la dissolució de CDC i la fundació del nou partit de Mas? Podrà la CUP superar mentrestant la divisió interna i assumir les conseqüències del pacte o d'uns comicis al març? Per primer cop en unes espanyoles, els convergents i els republicans comparteixen una part del programa: la negociació de la independència a Madrid.
Amb tots aquests interrogants en l'horitzó, Junts pel Sí i la CUP van reprendre les converses unes hores abans que, des de pavellons i sales d'actes d'arreu de l'Estat, l'arribada de la mitjanit inaugurés oficialment la campanya electoral que ha de posar fi al bipartidisme espanyol. Terratrèmols electorals aquí i allà. Segons el CIS, l'aritmètica acota les possibilitats de pacte entre el PP i Ciutadans o bé entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez. Podem, l'únic partit espanyol que defensa un referèndum sobre la independència, no tindria capacitat d'influència per forçar una solució a l'escocesa per a l'estira-i-arronsa català.
La concreció del pla de xoc i el procés constituent són els grans paquets que negocien JxSí i la CUP, que miren de posar pau a l'escalada de retrets dels últims dies. El grup de confluència independentista, de fet, va demanar un parèntesi tècnic als d'Antonio Baños per analitzar els resultats del debat de Manresa. Tot plegat passava un cop feta la crida pública perquè la CUP demostri la seva voluntat d'acord i després d'una important presa de posició de l'exdiputat David Fernàndez a favor de la investidura de Mas que ha acabat de sacsejar la formació.
Els efectes de Colau i Rivera
Mai unes eleccions al Congrés havien estat tan disputades a Catalunya. La vella hegemonia del PSC fins al 2011, quan CiU les va guanyar per primer cop, s'ha desfet en un mosaic: quatre forces tenen possibilitats d'acabar quedant primeres. El CIS augurava ahir que Xavier Domènech podria vèncer amb l'efecte emergent de Pablo Iglesias i la implicació d'Ada Colau en la campanya, després del modest resultat de Catalunya Sí que es Pot el 27-S. En segon lloc, empaten Democràcia i Llibertat i C's. Els de Francesc Homs no llancen la tovallola per repetir al capdamunt del podi, quatre anys després dels bons resultats que va obtenir Josep Antoni Duran i Lleida, amb un Artur Mas acabat de situar al Palau de la Generalitat post-tripartit. Duran, aquest cop, podria quedar fora de la cambra i Unió entraria en una crisi interna sense precedents. C's també empeny amb força.
Té l'embranzida d'Albert Rivera en l'escenari espanyol i Inés Arrimadas encimbellada com a líder de l'oposició a Catalunya. ERC seria quarta. Però Gabriel Rufián tampoc renuncia al primer lloc.