JxSí insta la CUP a moure's
La coalició manté el nom de Mas i demana als de Baños que demostrin si volen pactar
Romeva reclama que s'estudiï més a fons la proposta de govern coral
Baños no tanca la porta a la investidura del líder de CDC
O Mas o març. Aquesta és la sensació que s'ha instal·lat a Junts pel Sí després de la jornada de treball de diumenge de la CUP en què es va imposar el vet a Artur Mas. La coalició de CDC i ERC considera que ja no es pot moure més respecte a la proposta de presidència coral que ha ofert als de Baños i els demana que estudiïn detingudament aquesta oferta. “Instem la CUP a demostrar per la via dels fets la seva voluntat d'arribar a un acord”, va advertir ahir Raül Romeva. Per tant, el nom de Mas és innegociable per a Junts pel Sí, mentre que la CUP va recordar que els resultats de diumenge només eren orientatius i que no es pot descartar cap opció, incloent-hi la de la investidura de Mas, sempre i quan vingui acompanyada d'una entesa global.
La major part dels dirigents de JxSí van sortir ahir en bloc en roda de premsa per valorar els últims moviments de la CUP i també per reivindicar que la coalició ha mogut fitxa i ha fet moltes concessions. Segons la seva opinió, la jornada de Manresa no va aclarir gaire res perquè els militants anticapitalistes van votar a favor d'una possibilitat –no investir Mas– que mai s'ha valorat en les meses de negociació. “És com si s'enfrontessin el Madrid i l'Atlético i volguessin fer jugar Messi”, va clarificar Raül Romeva, que va instar la CUP a analitzar molt més a fons la iniciativa d'una presidència de Mas amb poder compartit amb Oriol Junqueras, Romeva i Neus Munté. “Aquest model de govern mereix una reflexió més enllà de si agrada o no el nom d'una determinada persona. S'ha d'ampliar la perspectiva”, va ressaltar Romeva, que va afegir que en els altres aspectes de les converses, com per exemple en el pla de xoc o en el procés constituent, s'han fet avanços.
Retrets de la CUP
La CUP, de moment, no té on agafar-se per poder albirar un pacte, però no desisteixen i continuen enganxats a les taules de negociació. Per això ahir el cap de llista de l'esquerra independentista, Antonio Baños, a RAC1, no tancava la porta a una investidura d'Artur Mas sempre que pugui estar envoltada d'altres mesures que, fins ara, no arriben. En aquest sentit també s'expressava la portaveu Anna Gabriel –a Catalunya Ràdio–, que denunciava la manca de concreció d'alguns aspectes que la formació intenta posar sobre la taula, com per exemple el pressupost i aquelles partides econòmiques que puguin fer front a situacions d'emergència que viuen molts ciutadans, com ara les factures de llum i gas. Una altra qüestió que no s'ha pogut tractar en les negociacions són les privatitzacions que ha portat a terme l'executiu català en aquest últim mandat o projectes que es volen desenvolupar, com el BCN World, i sobre els quals la CUP s'estimaria més fer una consulta. De moment, però, no hi ha resposta. En aquest sentit, fonts de Junts pel Sí matisen que el conjunt de reversions de les privatitzacions que reclama la CUP tindria un cost de 300 milions. “Si féssim aquesta despesa, com podríem fer el pla de xoc?”, es pregunten.
La desconfiança dels de Baños cap als convergents va creixent pels pocs resultats de les converses i més quan la majoria de punts que es posen sobre la taula corresponen al programa de JxSí. “Ni en aquest aspecte són capaços de donar-nos concreció”, assenyalen fonts del grup negociador.
L'únic acord que van signar a dues bandes JxSí i la CUP va ser la declaració d'inici del procés constituent que es va aprovar en el primer ple. Tanmateix, segons lamenta la formació de l'esquerra independentista, aquest acord ja ha estat vulnerat després que el Parlament optés per presentar al·legacions al TC contra la suspensió que va decretar el mateix tribunal. “No ens van consultar res, i això que la declaració deia de forma explícita que no es reconeixia el tribunal”, lamenten. Un text que també recorden que ja va néixer coix després que JxSí no s'avingués a redactar-ne un preàmbul i posés obstacles a la inclusió de l'annex.
Ahir, després de la reunió del secretariat nacional, la CUP va donar a conèixer les cinc alternatives que ha plantejat a Junts pel Sí sobre la presidència i que han estat rebutjades: un president de consens que no sigui Mas; un lideratge coral que comandaria un govern provisional amb les àrees d'emergència social, procés constituent i internacionalització del projecte; una presidència rotatòria de 18 mesos; una copresidència i, finalment, la designació de Mas com a comissionat per a la internacionalització del procés.
Nous senadors
D'altra banda, ahir la CUP es va quedar sense senador de designació autonòmica després d'alinear-se amb els grups de l'oposició per tal que l'elecció d'aquests càrrecs es fes a través del sistema de majors restes. Finalment, JxSí tindrà quatre senadors i Ciutadans, el PSC, Catalunya Sí que es Pot i el PP, un cadascun.