Política

Bèlgica rebaixa l'alerta

Els serveis secrets belgues tenien fitxats els gihadistes de París però no van avisar França

Falsa alarma per àntrax a la gran mesquita de Brussel·les i cap detingut a Valònia

Bèlgica tenia fitxats els gihadistes de París, però no va avisar França. Tant el suposat cervell de la massacre, Abdelhamid Abbaoud, mort en l'assalt de la policia francesa a Saint-Denis, com els germans Abdeslam, el suïcida Ibrahim i l'encara fugitiu Salah, eren a la llista negra de 85 radicalitzats islamistes que els serveis secrets belgues havien enviat a alguns ajuntaments, com ara el de Molenbeek. També Mohamed Abrini, suposat còmplice dels terroristes i en crida i cerca des de dimarts, figurava en aquest registre que les autoritats belgues mai no van comunicar a les franceses. Ni tan sols després de la matança del Bataclan i les terrasses del canal Saint Martin no les van informar, cosa que va permetre fugir als assassins.

Els únics culpables dels 130 morts i 352 ferits són els gihadistes d'Estat Islàmic, però la descoordinació dels serveis d'espionatge europeus i els molts, moltíssims forats de la seguretat belga els han facilitat la feina. La policia continua donant pals de cec en la caça d'Abdeslam i Abrini: ahir va llançar dues operacions antiterroristes a Valònia, a Auvelais, entre Charleroi i Namur, i a Verviers, però van acabar sense detinguts. I va declarar una alerta per àntrax a la gran mesquita de Brussel·les per uns sobres amb pols blanca que finalment només eren una barreja de llevat i pólvores de talc. Els agents van desallotjar la mesquita, al cor del barri europeu, a només 300 metres de la seu de la Comissió Europea i del Consell, pràcticament davant de la delegació de la Generalitat, i van aïllar onze persones, que podien estar contaminades, però va resultar ser una falsa alarma.

Precisament per evitar la psicosi dels darrers dies, el govern belga va decidir ahir rebaixar el nivell d'alerta terrorista, del màxim de 4 fins al 3, tot i que inicialment havia previst de mantenir-la almenys fins dilluns que ve: l'amenaça “greu i imminent” ara només és “possible i versemblant”. Però en realitat res no ha canviat, la policia belga encara no ha trobat la desena de gihadistes que volien cometre una cadena d'atemptats com els de París ni tampoc les seves armes i explosius. Tot i els 1.200 militars desplegats, amb tanquetes i soldats amb armes llargues arreu, la capital comunitària ja pràcticament ha recuperat la normalitat, un cop reobertes les escoles i el metro. El mercat de Nadal comença avui. I diumenge els líders dels Vint-i-vuit es reuniran en una cimera amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan. François Hollande, per cert, aprofitarà per entrevistar-se a soles amb Mariano Rajoy i concretar-li quina ajuda espera de l'exèrcit espanyol a Àfrica.

El suburbi de Molenbeek

Noves informacions van reconfirmar ahir el suburbi de Molenbeek com a planter d'Estat Islàmic a Europa. Segons la premsa belga, el fugitiu Abrini era veí del terrorista que l'agost passat va intentar atemptar contra el tren d'alta velocitat entre Amsterdam i París.

Ayoub al-Khazzani, que va ser reduït per militars dels EUA que estaven de vacances, vivia a la mateixa adreça que Abrini, al carrer Ransfort de Molenbeek, on precisament hi ha una mesquita que hauria enviat molts belgues a fer el gihad a Síria i l'Iraq.

Dos detinguts per haver planejat un atac a Berlín

La policia alemanya va detenir ahir dues persones a Berlín per suposadament haver planejat un atac, després de registrar una mesquita, segons ha informat el diari Bild. Les forces de seguretat van inspeccionar la mesquita Sophie-Charlotten-Strasse després de ser informades que s'hi planejava un atac.

Un soldat francès mor a Mali a causa d'una mina

Un militar francès va morir ahir com a conseqüència de les greus ferides que li va provocar una mina col·locada per “grups terroristes” al nord de Mali, segons va informar ahir l'oficina del president francès, François Hollande. El militar mort era un sergent cap del comandament paracaigudista de l'aire número 10 que va patir ferides molt greus quan, el 13 d'octubre, anava amb dos dels seus companys i el vehicle en què anaven va trepitjar una mina. Hollande va expressar ahir el “més profund respecte” pel sotsoficial i va recordar el sacrifici de les forces franceses en territori malià.

Turquia difon els avisos que va fer a l'avió rus

L'exèrcit turc va difondre ahir un àudio que assegura que correspon a l'advertència feta a l'avió rus Sukhói SU24M abans de ser abatut a prop d'arribar a la frontera amb Síria. En el missatge se sent com una veu diu: “Canviï de rumb.” Les autoritats d'Ankara van insistir ahir que els militars turcs van advertir deu vegades en cinc minuts dos avions russos abans de disparar quan un d'ells es va endinsar en l'espai aeri turc. Segons l'estat major turc, les advertències es van fer en anglès. Aquesta versió, però, contradiu la del pilot de l'aparell rescatat viu, que insisteix que no van rebre cap avís de les forces aèries turques.

Alemanya estudia enviar avions i una fragata a Síria

El govern alemany es va mostrar ahir disposat a lluitar contra Estat Islàmic amb avions de reconeixement Tornado i una fragata destinada a custodiar el portaavions francès Charles de Gaulle. La cancellera Angela Merkel es va reunir amb un grup de ministres per tractar de la lluita contra el gihadisme.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.