El cap de files de la CUP va tancar la seva intervenció en el debat de la primera sessió d'investidura anunciant el vot contrari del seu partit i instant Artur Mas a revisar la seva proposta. El candidat de Junts pel Sí va recollir el guant i va arribar a oferir que el president fos triat en una assemblea conjunta dels 72 diputats independentistes que no es va arribar a celebrar. Dimecres, representants de Junts pel Sí i la CUP van participar en una cimera plena de tensió en la qual es va estar a punt de trencar i, poc després, d'arribar a un acord.
Malgrat els intents fets des de Junts per Sí per aconseguir una abstenció, la sessió de dijous es va acabar sense acord i amb el bot negatiu dels deu diputats de la CUP. “És un no tranquil”, va assegurar Baños a Mas, que no es va estar de respondre-li que hauria preferit un “sí intranquil”. El candidat va arribar a oferir un govern menys presidencialista, amb tres macroconselleries dirigides per Neus Munté, Oriol Junqueras i Raül Romeva, i el compromís de sotmetre's a una qüestió de confiança al cap de deu mesos.
L'endemà del desacord al Parlament, el candidat de Junts pel Sí va donar a entendre que la proposta del seu grup difícilment podria anar més enllà, i instava l'esquerra alternativa a moure fitxa en el que es pot considerar l'inici del que a les xarxes socials s'ha batejat amb l'etiqueta de #PressingCUP.
Alliberat del càrrec de conseller en funcions, el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha liderat l'ofensiva de CDC contra la CUP amb una escalada de declaracions que ha anat suavitzant amb el pas dels dies. A Homs, que dimarts va obrir un front de tensió amb ERC quan va assegurar que l'independentisme no té la majoria suficient per “culminar el procés”, l'ha assistit el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que dilluns, en un article a l'Ara, va assegurar que les condicions de la CUP eren “inacceptables”.
Les declaracions públiques dels líders de la CUP han estat poques, però d'una contundència notable. Dimarts, el número dos de la formació, Julià de Jòdar, acusava CDC, també des de l'Ara, de voler imposar unes “línies vermelles” que, a la pràctica, implicaven unes “forques caudines sota les quals hauria de desfilar la CUP de genolls i demanant disculpes per haver encetat la fina pell democràtica de la majoria (relativa) independentista”.
El líder d'ERC i Artur Mas són els únics que s'han mostrat optimistes en els seves declaracions. Ahir, tots dos van fer una crida al seny i van apostar pel diàleg i les cessions mútues com a única fórmula per fer possible una entesa “imprescindible”.