La fiscal general de l'Estat estudia ampliar a més persones la querella pel 9-N
Consuelo Madrigal afirma que el “procés de desconnexió” a Catalunya és delictiu
Avisa que la Fiscalia està “expectant” i actuarà per “compte propi” quan ho consideri “convenient”
La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha confirmat aquest divendres que la Fiscalia està estudiant ampliar a més persones la querella per la celebració del procés participatiu del 9 de novembre de 2014 a Catalunya. Ho ha dit en declaracions als mitjans a Santander, on ha assistit a la presa de possessió de la nova fiscal superior de Cantàbria, Pilar Jiménez.
La Fiscalia va interposar una querella per presumpta prevaricació, desobediència i malversació de fons públics als suposats responsables de l'organització de la consulta alternativa del 9-N, que havia estat prohibida pel Tribunal Constitucional.
En ser preguntada sobre si s'ampliarà la causa, Madrigal ha apuntat que de moment “no s'ha ampliat però es preveu l'ampliació a alguna altra persona”. “Això s'està estudiant”, ha precisat.
La causa es tramita al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que el passat d'octubre ja va citar a declarar el president de la Generalitat, Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega, i la consellera Irene Rigau, entre altres.
Mas, que va comparèixer en qualitat d'imputat, va admetre davant el jutge que era el “promotor polític” de la iniciativa. En la compareixença posterior davant els mitjans, el president va opinar que per fets com aquests “caldria comparèixer davant un parlament, però mai davant un tribunal. I molt menys en una causa penal”.
La Fiscalia veu “delicte” en el procés de “desconnexió
La fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal, ha afirmat aquest divendres que la “desconnexió” d'Espanya, plantejada en la resolució aprovada dilluns al Parlament de Catalunya és un fet “delictiu”.
Madrigal ha revelat que al seu departament “fa molt temps” que estan “expectants” i que “reflexionen” sobre els escenaris oberts per l'esmentat procés , perquè aquest “està anunciat des de fa temps i és públic”. En aquest sentit, ha assegurat que la Fiscalia, “com no pot ser d'una altra manera”, ha estudiat els escenaris plantejats “des del punt de vista de les seves competències”. La fiscal ha precisat que s'estan analitzant tots els passos de l'“autoanomenat procés de desconnexió de l'Estat” i ha qualificat d“escenari delictiu” aquest plantejament de ruptura.
Preguntada per la querella presentada pel col·lectiu ultradretà Manos Limpias contra Artur Mas per un suposat delicte de desobediència, Madrigal ha assenyalat que el ministeri públic actuarà “pel seu propi compte” quan ho consideri “convenient”.
També ha indicat que la Fiscalia no ha rebut de moment cap informe de les Forces de Seguretat sobre actes de sedició o rebel·lió d'autoritats i funcionaris catalans. De moment, ha dit, no s'ha rebut cap comunicació sobre funcionaris que hagin incomplert la llei en el marc del procés independentista català.
“Estem esperant, veient esdeveniments. Esperem que no es produeixi l'escenari de delictes massius que s'ha anunciat. És possible que no es produeixi i confiem que la resolució del Tribunal Constitucional i l'advertència personal que s'ha fet a cadascun d'aquests 21 membres del Parlament tinguin els seus efectes”, ha sentenciat.