La resta de grups retreuen que Mas supera línies vermelles
Ciutadans, el PSC i el PP insten JxSí a acatar el TC i a no dependre de la voluntat de la CUP
Sí que es Pot marca distància amb la resta de l'oposició i admet que algunes lleis s'han de poder desobeir
La proposta de govern que va llançar Artur Mas ahir no va convèncer –tampoc ho esperava ningú– cap dels grups de l'oposició. Les quatre formacions –la CUP a banda– van prendre-se-la amb un cert desdeny. En aquesta espiral de retrets, les acusacions i les crítiques contra l'encara president en funcions no es van estalviar. Sobretot perquè la sessió tenia lloc l'endemà que el Tribunal Constitucional (TC) hagi suspès la declaració independentista de dilluns i, per això, la gran majoria de les intervencions anaven dirigides a qüestionar si es compliran o no els preceptes de l'alt tribunal espanyol. Tots en la línia del que les direccions dels partits a Madrid ja han expressat per activa i per passiva.
La cap de l'oposició, Inés Arrimadas (C's), va ser de les que va fer un discurs més dur, acusant la candidatura de Mas d'irresponsable, de posar en perill la cambra, el funcionariat i l'autogovern de Catalunya. A parer seu, s'està bloquejant institucionalment el Parlament i superant totes les línies vermelles de la democràcia. Uns arguments que no distaven dels que va esgrimir el president parlamentari del PP, Xavier García Albiol, que insistia a carregar contra la CUP, com ja ho havia fet en les sessions prèvies. Per Albiol, el pacte que ofereix Mas devalua la figura de la presidència de la Generalitat i la buida de contingut. Va insistir, altre cop, que no tanqui la porta per entendre's que li han obert C's i el PSC, un partit, aquest últim, que també va insistir que no es pot emprendre el camí cap a la independència amb menys d'un 50% de vots que ho avalin. El seu portaveu, Miquel Iceta, va acusar Junts pel Sí de fonamentar el rupturisme sense que hi hagi un mínim de garanties d'estabilitat. Les crítiques sobre que s'està intentant promoure un govern que no representa tots els catalans sinó només una part van ser unànimes en totes tres formacions. Evidentment, ni el PSC ni Ciutadans o el PP van canviar el sentit de vot anunciat i van mantenir la negativa a fer Mas president. “Vostè pretén fer una república bananera. Déu n'hi do com ha embolicat la troca per ser president!”, li va etzibar Arrimadas.
Rabell es distancia
Però la unitat de l'oposició no va ser total. Catalunya Sí que es Pot va marcar distàncies amb la resta. La negativa es va mantenir, però el grup de Lluís Rabell s'allunyava en el seu discurs de l'anomenat bloc unionista i que li va generar moltes crítiques durant el ple de la declaració independentista. Per ell, la decisió del TC era previsible però també és problemàtica, perquè demostra que per la via del xoc institucional “no es resoldrà res”. En la seva opinió, està clar que la majoria de la població clama per trobar una sortida democràtica, i va reiterar –altre cop– que la via de la consulta no està esgotada. “Si no hi ha un govern de la desconnexió és perquè, en el fons, no hi ha una majoria social per a la desconnexió”, va declarar. Amb la postura de Mas s'està fent la campanya del PP i C'S a les estatals, va assegurar, i va recordar que les lleis són per complir-les. Tot i que algunes s'han de desobeir perquè, va dir, “la desobediència porta els seus fruits i és mare de la democràcia”. Tot i això, Sí que es Pot va demanar a la mesa que encarregui un informe sobre els efectes jurídics de la suspensió del TC.