La cimera del clima de París avança cap a l'acord global
Seixanta països acosten posicions contra el canvi climàtic pocs dies abans de la trobada
El ministre d'Exteriors francès destaca l'entesa per establir revisions regulars del compromís dels estats
“La tasca que queda és considerable, però l'èxit resulta indispensable”, va avançar ahir Laurent Fabius, ministre francès d'Exteriors i màxim responsable de l'executiu de cara a la cimera global pel clima de París (COP21). La preparació de la trobada, que se celebrarà del 30 de novembre a l'11 de desembre i tindrà la presència de 80 caps d'estat i de govern, encara ara la seva recta final.
Tant és així que demà passat França ja suspendrà el seu espai Schengen de cara a l'excepcionalitat de l'esdeveniment i l'alta alerta d'atacs terroristes en què el país viu des dels atemptats que van colpejar París al gener.
Prop de seixanta ministres van participar en una nova reunió preparatòria de tres dies que va finalitzar ahir a la capital francesa, mentre ja només queden tres setmanes per a la cimera. “Hem reafirmat que continua sent absolutament possible arribar a un acord global, malgrat tots els desafiaments que tenim a davant”, va assegurar amb optimisme Christiana Figueres, responsable de les Nacions Unides pel Canvi Climàtic. Tot i veure l'entesa possible, però, Figueres va tornar a alertar de la importància històrica del moment. “És la darrera oportunitat d'invertir el rumb de les emissions fòssils. L'acord no és només factible; també és necessari.” Pulgar Vidal, cap de la diplomàcia del Perú (el darrer país que va acollir una cimera global pel clima abans que França), també va voler ventar la carta de l'optimisme, assegurant que l'objectiu de les reunions prèvies no depèn d'arribar a acords concrets, sinó de crear “un bon ambient de confiança per arribar a la COP21”, que es va aconseguir.
Fabius, futur president de la COP21, va voler destacar que els tres dies de reunions van servir per avançar “sobre cinc punts”, i molt particularment pel que fa a l'establiment de revisions regulars i a l'alça dels compromisos dels estats per limitar l'escalfament planetari, i també amb relació al sempre espinós capítol del finançament de les polítiques climàtiques dels països del sud per part dels països del nord, punt de fricció recurrent entre els dos blocs.
El ministre d'Exteriors francès també va explicar que els compromisos de mínims enviats als 195 estats que participaran en la cimera són insuficients per fer recular la temperatura mundial a 2 graus centígrads respecte a la de l'era preindustrial, però es va donar una pròrroga, tenint en compte que els acords potencials que surtin de la COP21 de París no entraran en vigor fins al 2020. “Hi haurà revisions a l'alça”, va avançar ahir, que “permetran reduir la bretxa”.
D'acord amb les darreres contribucions, s'aconseguiria evitar que l'escalfament s'enfili fins als 4 graus superiors respecte a la temperatura de l'era preindustrial, però les projeccions indiquen que no s'arribaria a l'objectiu de la cimera, i que la temperatura del planeta quedaria 2,7 graus.
Les crides a la necessitat d'una entesa global per aturar el canvi climàtic coincideixen aquests dies amb diversos estudis científics que avalen l'augment global de la temperatura. Diumenge, va ser el Banc Mundial qui va cridar l'atenció sobre la importància de la cimera. L'organització va anunciar diumenge que prop de cent milions de persones podrien caure en la pobresa d'aquí al 2030 si no es prenen mesures per fer front al canvi climàtic, per culpa del seu efecte en l'agricultura.