Coscubiela rebutja la “declaració d'insurgència” i defensa un referèndum
El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot fa una crida a les forces favorables al dret a decidir a defensar un referèndum el 2016
El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha expressat aquest dilluns el seu rebuig a la “declaració d'insurgència” presentada per Junts pel Sí (JxS) i la CUP per desconnectar Catalunya d'Espanya i ha fet una crida a les forces favorables al dret a decidir a defensar un referèndum el 2016.
En la seva intervenció en el ple extraordinari del Parlament, Coscubiela ha presentat els eixos de la proposta de resolució del seu grup i s'ha posicionat en contra del text que, en paral·lel, promouen JxS i la CUP per declarar l'inici del procés cap a la independència. I és que, segons Coscubiela, la “declaració d'insurgència” propugnada per les dues forces independentistes és “inviable”, plena de “retòrica i èpica” i “carregada de fariseisme”, un simple “autoengany que només pot portar a la frustració”.
La resolució independentista, ha denunciat, és fruit de la “política de quant pitjor millor”, que busca un “xoc de trens i una dinàmica revolucionària” que persegueix, com a “únic objectiu, salvar la cadira d'Artur Mas”.
Amb aquesta “partida de Risk o d'Stratego”, ha dit, JxS i CUP pretenen donar a entendre que “no es pot fer res si abans no s'aconsegueix l'estatus de la independència”, cosa que segons la seva opinió és “fals, trampós i injust”.
Davant de la proposta dels independentistes, Coscubiela ha fet una crida a la unitat de les forces favorables al dret a decidir, perquè es “reagrupin democràticament en la defensa d'un procés constituent, amb la celebració d'un referèndum el 2016 com a punt de partida”.
En concret, la proposta de resolució defensada per Catalunya Sí que es pot reclama la “presentació urgent dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2016”, en què es prioritzi un “pla de rescat que contingui les polítiques i els recursos necessaris per encarar la situació d'emergència social que pateixen àmplies capes de la societat catalana”.
El segon punt de la resolució proposa “l'inici d'un procés constituent” amb la celebració d'un “referèndum d'autodeterminació” el 2016, per al qual es presentaria durant el primer trimestre de l'any que ve una proposta de reforma de la llei orgànica de referèndums.
Finalment, el text indica que si en acabar l'any 2016 el referèndum seguís bloquejat, el Parlament “faria una crida a posar en marxa nous i més enèrgics processos de mobilització social i ciutadana”.