Política

La resolució s'obre camí cap al ple

La mesa del Parlament decideix continuar la tramitació de la declaració independentista d'acord amb els serveis jurídics de la cambra

C's, el PSC i el PP demanen empara al TC i cada grup hi presenta un recurs

Els tràmits per aprovar la declaració independentista continuen endavant després que ahir la mesa del Parlament aprovés, gràcies a la majoria que hi té Junts pel Sí, desestimar la petició de reconsideració que li havien fet arribar Ciutadans, el PSC i els deu diputats del PP. Per fer-ho, els membres de la mesa van haver d'escoltar la junta de portaveus d'acord amb la recomanació dels serveis jurídics de la cambra i en contra de la resta de grups, tret de la CUP, que demanaven que no es convoqués la junta atès que el PP no s'havia constituït encara com a grup. Els populars van optar ahir per no assistir a aquesta trobada, mentre que C's, el PSC i Catalunya Sí que es Pot hi van anar perquè constés en acta el seu desacord.

Escoltades totes les parts, la mesa, finalment, va decidir fer valer el dret dels grups ja constituïts, en aquest cas, JxSí i la CUP, a tirar endavant propostes parlamentàries, com és la declaració independentista. Això passa per davant de l'únic partit que fins ara no s'ha constituït com a grup al Parlament, el PP, i que ha volgut fer valer aquest fet per aturar la resolució independentista.

La decisió de la mesa es va prendre d'acord amb els arguments dels serveis jurídics de la cambra, que addueixen que, de facto, el PP ja ha actuat com a grup. Així ho va explicar ahir la presidenta, Carme Forcadell, després d'un matí envoltat de polèmica. Els partits no independentistes van acusar la mesa de forçar la maquinària i vulnerar el reglament de la cambra amb l'únic objectiu que, abans del ple d'investidura, JxSí i la CUP aprovin la declaració independentista. Aquest fet permetria a la coalició de CDC i ERC aplanar la investidura d'Artur Mas, i, per als cupaires, serviria per proclamar la seva voluntat que aquesta legislatura sigui l'inici de la ruptura amb l'Estat i del procés constituent que tant defensen.

C's, el PSC i el PP van al TC

La resta de grups parlamentaris, però, estan als antípodes d'aquestes declaracions. C's, el PSC i el PP són del parer que el debat parlamentari a l'entorn d'una declaració independentista no es pot fer de cap manera, ja que ho consideren inconstitucional, per la qual cosa també han intentant exhaurir totes les vies per evitar el ple i forçar el reglament, tal com ha admès el PP en la seva decisió de no constituir-se com a grup. Un cop ahir la mesa va acceptar tramitar la proposta de JxSí i la CUP, els tres grups parlamentaris van fer un pas més i van anunciar que aquest migdia de manera conjunta presentarien un recurs d'empara al Tribunal Constitucional perquè consideren que la junta de portaveus no es podia convocar sense el PP. Però un canvi ahir d'última hora per qüestions jurídiques –al·leguen els tres grups– evitarà la foto conjunta, ja que finalment cada grup presentarà el seu recurs d'empara contra el contingut de la declaració i hi inclouran els arguments pel que fa a les formes; és a dir, que no hi havia junta de portaveus perquè el PP no estava constituït.

Quant al contingut, un dels arguments jurídics que presentarà el PP és que la declaració vulnera el dret dels diputats a defensar la Constitució, tal com s'han compromès a fer quan accepten l'acta de diputat. El PSC, d'altra banda, també indica que la declaració és un intent de modificar per majoria absoluta (més de 68 diputats) una llei com l'Estatut d'Autonomia, que, segons la legislació, requereix de dos terços de la cambra (90 diputats).

La decisió de la mesa del Parlament de no aturar el tràmit comporta que des d'ahir mateix s'obri el termini per presentar esmenes al text proposat per JxSí i la CUP.

Dilluns, primer ple

El PP va ser l'únic que ahir va avançar que hi presentaria esmenes, ja que, si no pot aturar la celebració del ple, vol tenir veu en un debat que es preveu polèmic pel contingut de la declaració. Divendres s'acaba el termini d'esmenes i aquest mateix dia es convocarà de nou la junta de portaveus, amb el PP ja constituït com a grup, per posar data al ple de debat i aprovar la declaració. Tot sembla indicar que serà dilluns que ve i poques hores abans que també es convoqui el ple d'investidura.

Avui la presidenta del Parlament inicia els contactes per preparar la investidura i instar el grup amb més possibilitats de consens a proposar un candidat. La tanda comença amb Lluís Rabell, de Sí que es Pot, i Antoni Baños, de la CUP.

Disgust de Mas per la filtració

El president en funcions, Artur Mas, està disgustat perquè algun dels consellers va filtrar a La Vanguardia les desavinences al si del govern sobre el contingut de la declaració de ruptura amb Espanya que impulsen al Parlament Junts pel Sí i la CUP. La vicepresidenta i portaveu del govern, Neus Munté, feia públic ahir que el president havia mostrat el seu disgust als consellers en la reunió del Consell Executiu. Munté va recordar que les deliberacions al si de l'executiu són secretes, segons determina la llei del govern i va afirmar que diversos consellers, entre els quals hi ha ella mateixa, van deixar clar a la reunió que consideraven “greus” les filtracions i urgent eradicar-les. El govern no renuncia a “mantenir tot el debat polític que sigui necessari”, però analitzarà “si formalment s'ha d'orientar de manera diferent”, va explicar Munté. Va negar que la reorientació afecti els acords amb la CUP.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.