De Gispert anima JxSí a no cedir davant “el xantatge” de la CUP
Demòcrates s'hagués sumat “segur” a una llista CDC-ERC el 20-D
La ja expresidenta del Parlament i membre de Demòcrates de Catalunya, Núria de Gispert, ha emplaçat JxSí a no cedir davant “el xantatge” de la CUP en les negociacions per a la investidura del president de la Generalitat i aconseguir que Artur Mas sigui reelegit.
De Gispert ha dit que encara confia que la CUP acabi cedint i Mas sigui investit en el segon debat d'investidura -dos dies hàbils després del primer, que està previst per al dilluns 9 de novembre-. “Crec que la CUP reaccionarà, es traurà un as de la màniga i entendrà que tot l'espectacle mediàtic és per enfonsar el procés i ells no poden ajudar a enfonsar-lo”, ha indicat referint-se a les detencions i registres de l'operació Petrum.
De Gispert creu que darrere la investigació a CDC s'hi amaga la intenció d'acabar amb Mas, i ha advertit: “Ens estan manipulant. La CUP són intel·ligents i estan preparats. Espero que se n'adonin”.
Ha afirmat que ni JxSí ni la CUP volen eleccions anticipades a falta d'acord d'investidura, però que Mas no renunciarà a la presidència perquè es deu als 1,6 milions que el van votar sabent que era el candidat, i ell està “convençut que, si no hi ha més remei, les haurà de convocar”.
L'exmilitant d'Unió i membre de Demòcrates ha avançat que el manifest fundacional d'aquest nou partit inclou explícitament el concepte d'independència, i en dos sentits: “Independència com a objectiu i com a instrument”.
Així, ha recordat que ella defensa la independència perquè creu que no hi ha una altra solució, tot i que Demòcrates ha de recollir totes les sensibilitats: “Si és independència, independència. Si és Estat associat a un altre Estat, això. Si resulta que s'acaba amb una disposició especial de l'Estatut que permeti plenes competències, per exemple en fiscalitat ... Tot el que resulti d'una negociació s'ha de sotmetre al vot dels catalans perquè decideixin”.
El manifest de la seva formació no fa referència, però, a una República catalana -que sí que defensa la seva successora al capdavant del Parlament, Carme Forcadell- perquè considera que això forma part d'un “segon estadi”, i a més De Gispert admet que aquesta fórmula no la convenç ni a ella ni al seu partit.
“La monarquia no em molesta. Ara es parla molt de República i jo no en sóc fanàtica”, i ha explicat que no hauria tingut cap inconvenient que Felip VI hagués estat el seu rei. Per a ella, quan Joan Carles I va cedir el tron a Felip VI “hi va haver certa esperança perquè, pel seu caràcter, era un rei més modern, molt més preparat, més cosmopolita i coneixia Catalunya”.
“Últimament els seus missatges no ens agraden molt, així que pot ser que no tinguem una altra alternativa i parlem de president de la República”, ha dit, i ha reconegut que pot ser que en el seu paper sigui complicat posicionar-se d'una altra manera.
Eleccions generals
Sobre si es presentaran a les eleccions generals, ha dit que ho decidiran aquest dilluns, i, tot i que veu difícil que un partit en plena gestació tingui capacitat per presentar-se, ha dit que s'haguessin sumat “segur” a una candidatura conjunta CDC-ERC.
Tot i això, finalment hi haurà llistes separades: “Això ens fa dubtar perquè estem en els nostres inicis”, ha explicat, tot i que manté contacte diari amb el també membre de Demòcrates Antoni Castellà sobre aquesta qüestió.