El Congrés rebutja negociar la independència de Catalunya
El PP, PSOE, i UPYD han votat en contra, ICV i Unió s'han abstingut i CDC, ERC, PNB i Amaiur han votat a favor
El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts a la tarda una moció d'ERC que instava el Govern espanyol a “reconèixer la majoria sobiranista obtinguda el 27-S i negociar amb la Generalitat la independència de Catalunya”. Amb 291 vots PP, Grup Socialista, UPyD han votat en contra del text, mentre que Unió i ICV (18 vots) s'hi han abstingut. El text ha obtingut només el suport d'ERC, CDC, BNG i Amaiur que compten 27 vots. Tardà ha assegurat que en l'actual panorama “és més fàcil crear la República catalana que canviar la monarquia espanyola”, tot afirmant que el procés català “no va en contra de ningú, sinó en benefici del poble català”. La diputada del PP Dolors Montserrat ha retret als independentistes que durant 30 anys “s'hagin gastat tots els recursos públics dels catalans en generar una maquinària propagandística nacionalista que ha coaccionat i trencat la societat”.
L'origen d'aquest debat està en la interpel·lació que ERC va fer al Govern espanyol la setmana passada on l'instava a “canviar la seva actitud immobilista i de confrontació”. La moció presentada pels republicans i que s'ha debatut aquesta tarda, demanava a l'executiu de Rajoy que reconegués “la voluntat majoritària del poble de Catalunya, expressada el 27-S, de constituir-se en un estat independent” i que es comprometés a “negociar amb la Generalitat durant el procés sobiranista”.
El portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha defensat el procés cap a la independència de Catalunya “perquè tenim dret i un mandat democràtic que així ho indica i que hem de complir”.
En al·lusió a la declaració judicial del president Mas pel 9N, Tardà ha dit que “no es construeix res des de la imputació i la corrupció dels òrgans constitucionals” i ha proposat un “diàleg amistós entre el poble espanyol i el català que avanci cap a la transició d'un nou Estat, ja que el procés català no va en contra de ningú”.
Tardà, que s'ha mostrat pessimista envers la postura dels principals partits espanyols com el PSOE i el PP, s'ha mostrat escèptic sobre el fet que Podem representi un canvi de tarannà en la política espanyola, ja que “ni tan sols ells contemplen grans canvis troncals en l'Estat. I si fos així, el TC, corromput, no els hi permetria ja que la reforma constitucional requereix el suport de 2/3 parts del parlament”, ha apuntat.
El PP, per la seva banda, ha criticat durament els independentistes que ha titllat de “populistes”. La diputada popular Dolors Montserrat ha exigit els sobiranistes “que els deixin viure en convivència, concòrdia i llibertat entre tots els catalans i la resta d'espanyols. Deixeu-nos viure a Europa!” ha escridassat Montserrat a Tardà des del faristol. “Vostès, els independentistes d'Esquerra i Convergència volen posar-nos en ficcions legals, per això el que ens diuen és sempre paper mullat, com el millor dels populismes i com el millor dels nacionalismes excloents”, ha recriminat la popular a la bancada republicana i convergent.
CDC ha donat suport a la moció d'ERC argumentant que “el 27-S va mostrar una majoria amplia a favor de la independència”. El diputat convergent Jordi Xuclà ha dit que “un 48% dels catalans donen per liquidat l'Estat autonòmic davant la miopia e inacció del PP”.
Un punt que Unió Democràtica desaprova. La seva diputada Montserrat Surroca no ha rebatut el que considera“ una amplíssima victòria de Junts pel Sí i de la Cup”, però ha afirmat que “no existeix una majoria independentista, ja que el que legitima el procés sobiranista són els vots i no els escons, i en aquest sentit, no tenen els vots suficients”. La diputada d'Unió s'ha dirigit al portaveu d'ERC Joan Tardà i li ha dit “que la seva feina és garantir l'estabilitat de Catalunya i no encobrir la seva incapacitat per governar investint a Mas com a president”.
Per la seva banda ICV i PSC s'han abstingut de la moció. Pel diputat Joan Coscubiela “pensar que no hi ha forces per forçar un referèndum i sí per proclamar la independència és pensar que la llei de gravetat política ha desaparegut del món”. Coscubiela ha afegit que “ per pensar que es pot constituir una mena de poblat anticapitalista, governada per Artur Mas, Xavier Sala Martin, Mas-Colell, i pel senyor Amat fa falta tenir molta imaginació o bé, molta capacitat d'autoengany”.
Els socialistes catalans representats pel diputat Francesc Vallès consideren que els sobiranistes van perdre les eleccions i que en conseqüència, “és evident que al no arribar al 50% dels vots, el procés cap a la independència no pot tenir el més mínim recorregut”.