Catalá no descarta aplicar a Catalunya l'article 155 de la Constitució “si calgués arribar-hi”
El ministre assegura que si Mas és inhabilitat seria fruit d'haver fet “un acte il·lícit”
El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dijous en una entrevista a Onda Cero que “si calgués arribar-hi” l'executiu espanyol “hauria d'aplicar” l'article 155 de la Constitució per suspendre l'autonomia de Catalunya. Catalá ha recordat que el 155 és “un article vigent” que “està a la Constitució” i que fins ara “no ha calgut” aplicar perquè “no s'han produït els supòsits que preveu” que són “incompliments greus d'obligacions per part de les institucions”. Amb tot ha apuntat que hi ha “mecanismes anteriors” que permeten “el normal funcionament de les institucions”.
En una entrevista a La Brújola d'Onda Cero, Catalá ha fet referència també a les concentracions de suport a Mas i ha assegurat que malgrat que “alguns pretenguin generar influència, pressió i setge físic fins i tot en alguna ocasió” la Justícia actua de manera independent.
Segons el ministre el fet que Mas declari com a imputat davant un tribunal és quelcom que “entra dins de les regles del joc”. “Ningú està per sobre la llei” i per tant si es produeix la inhabilitació d'Artur Mas seria “la conseqüència d'una condemna per haver comès un acte il·lícit” i es posaria de manifest que “ha actuat al marge de la llei”, i que “la democràcia funciona a Espanya”, ha dit.
Justifica la reforma exprés del TC
El ministre també ha justificat la reforma de la llei del TC i el fet que el govern espanyol dugués a terme aquests canvis en solitari. “Era molt necessari perquè en els últimes temps estàvem constatant com algunes normes del Tribunal Constitucional no s'estaven aplicant i perquè s'ha trencat l'equilibri constitucional que dicta que quan aquest dicta una resolució s'aplica”, ha sentenciat.
Amb tot, ha negat que aquesta sigui una reforma pensada exclusivament per a Artur Mas, tot i que ha admès que “la Generalitat està deixant de complir algunes resolucions”, com per exemple, ha dit, la que suspèn la creació del Comissionat per a la Transició.
El ministre també ha advertit que si es produís una ruptura unilateral per part de Catalunya l'Estat actuaria. “Si el nou Parlament que es constitueixi o el nou Govern prengués alguna iniciativa al marge de la Constitució el govern té eines i instruments per impedir que això tiri endavant”, ha afirmat. Ha citat el Tribunal Constitucional i els tribunals. “Els ciutadans han de saber que el govern espanyol estarà sempre del costat de la legalitat i complirà la seva obligació”, ha dit.
El ministre ha respost una pregunta sobre els motius pels què el que era fiscal general de l'Estat en el moment en què la Fiscalia va interposar la querella contra Artur Mas, Eduardo Torres-Dulce, va presentar la seva dimissió. “Eduardo Torres-Dulce va presentar la seva dimissió adduint raons personals, i jo li he de respectar aquest plantejament”, ha dit, i “no crec que aquest fos el motiu”.