Economia

La CE alerta que l'Estat “corre el risc d'incomplir” l'objectiu de dèficit aquest any

Brussel·les exigeix a “les autoritats espanyoles que executin rigorosament el pressupost del 2015 i adoptin les mesures necessàries” per “garantir que el del 2016 compleix plenament”

Espanya podria tornar a incomplir l'objectiu de dèficit públic, en tres dècimes aquest any i en set més el que ve, segons el dictamen sobre el pressupost del Govern espanyol per al 2016 que la Comissió Europea ha aprovat finalment aquest dilluns. Brussel·les ha advertit que els comptes de l'executiu del PP “corren el risc d'incomplir” els objectius previstos i ha demanat “a les autoritats espanyoles que executin rigorosament el pressupost del 2015 i adoptin les mesures necessàries” per “garantir que el del 2016 compleix plenament”. Segons els càlculs de l'executiu comunitari, el dèficit aquest any serà del 4,5% del PIB, en comptes del 4,2% acordat, i del 3,5%, en comptes del 2,8%.

L'anàlisi de la Comissió Europea també indica que el deute del Govern espanyol serà més elevat del que preveu Madrid. En concret, la CE assegura que el deute respecte al PIB arribarà al 99% el 2015 i al 99,5% el 2016, en comparació amb el 98,7% i el 98,2% projectat per l'executiu de Mariano Rajoy.

“La Comissió opina que l'esborrany de pla pressupostari d'Espanya té el risc d'incomplir les provisions del Pacte d'Estabilitat i Creixement”, assegura l'informe de Brussel·les, que remarca que el Govern espanyol fa “assumpcions una mica optimistes” sobre el creixement del PIB i no concreta les “mesures específiques” per reduir la despesa.

“La Comissió convida les autoritats a implementar estrictament el pressupost del 2015 i prendre les mesures necessàries en el procés nacionals pressupostari per garantir que els comptes del 2016 compleixen amb el Pacte d'Estabilitat i Creixement”, indica l'anàlisi de Brussel·les.

Concretament, la Comissió Europea vol que es presenti un pla pressupostari “actualitzat” el “més aviat possible”, però admet que això serà feina, ja, del Govern que surti de les eleccions del 20 de desembre. Un dels elements que desperta més dubtes a la CE és la situació dels comptes de les comunitats autònomes, per les quals demana “mesures totalment especificades”.

“No hi ha influència política”

La Comissió Europea ha confirmat la previsió de desviament del dèficit que ja havia anunciat la setmana passada el comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, i que a última hora no es va aprovar en el col·legi de comissaris. El vicepresident econòmic Valdis Dombrovksis ha negat cap mena “d'influència política” i ha indicat que els números finalment aprovats aquest dilluns, els mateixos que es van presentar la setmana passada, són “objectius”.

“Evidentment estem en contacte amb les autoritats espanyoles, però aquest informe de la Comissió Europea es basa en dades objectives i en l'anàlisi dels nostres experts. No hi ha influència política en la nostra decisió”, ha remarcat el vicepresident Valdis Dombrovskis.

El comissari d'Afers Econòmics, Pierre Moscovici, també ha volgut remarcar que els informes es “basen en fets” i “mai han estat una qüestió ideològica”. El socialista francès ha defensat que han estat “les autoritats espanyoles les que han demanat presentar els comptes abans” del termini, per tenir un dictamen previ a les eleccions.

Sign in. Sign in if you are already a verified reader. I want to become verified reader. To leave comments on the website you must be a verified reader.
Note: To leave comments on the website you must be a verified reader and accept the conditions of use.