JxSí veu sintonia amb la CUP
Romeva sosté que la llista comparteix bona part dels postulats de l'esquerra independentista, però avisa que cal temps i paciència per arribar a l'acord
Afirma que la investidura “és un tema secundari”
Mentre la majoria de partits posaven ahir el crit al cel pel contingut de la conferència de premsa de la CUP, Junts pel Sí va voler exhibir sintonia amb els postulats cupaires. Fins i tot deixava la investidura d'Artur Mas en un segon pla per posar el focus en el què, el com i el quan que havia reclamat el dia abans la CUP i es mostrava convençuda que es trobarà “una fórmula” que permetrà seguir el camí traçat pels resultats del 27-S.
Els dirigents de Junts pel Sí escollits per donar una resposta pública al marcatge de l'esquerra independentista van ser el cap de llista, Raül Romeva, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira. El primer, que havia assistit a l'acte de la CUP el dia abans, acompanyat del diputat convergent Jordi Turull, va assegurar, en una entrevista a RAC1, que està “pràcticament d'acord en tot” el que s'hi va dir. I per evitar qualsevol trencadissa i malestar en aquesta fase inicial de les converses també va afirmar que compartia la necessitat de començar a negociar el contingut de les polítiques abans de fer-ho sobre la persona que les haurà de dirigir. “En aquests moments això és secundari”, va asseverar Romeva, no sense abans deixar clar que el presidenciable de Junts pel Sí és Artur Mas i que “en cap cas, ni abans ni ara”, ell és el candidat. “Això no va d'un nom, sinó de molts”, va resumir fent servir un llenguatge cupaire.
Cap queixa
Pel que fa al programa, el cap de llista de Junts pel Sí també va trobar certes coincidències en l'apartat social de les dues candidatures, ja que JxSí també aposta per portar a terme un pla de xoc contra les emergències socials.
No va llançar ni un sol retret ni tampoc cap crítica a la resta dels discursos que van pronunciar els càrrecs electes de la CUP. En l'eix nacional, l'irreversibilitat que reclama l'esquerra independentista és “compartida” per convergents i republicans. Quant als actes de desobediència amb què la CUP vol posar a prova la candidatura de Romeva, aquest va indicar que des del govern ja se n'ha portat algun a la pràctica, com per exemple l'incompliment dels objectius de dèficit.
Petició de paciència
Tanmateix, totes aquestes mostres de sintonia quedaven debilitades quan el mateix cap de llista de Junts pel Sí va indicar la possibilitat que la investidura es pogués ajornar fins al 9 de gener. Això passaria si no hi hagués acord per investir Mas president durant la primera fase del calendari. Cal tenir en compte que, en cas que el Parlament quedés constituït com a molt tard el 26 d'octubre, la votació sobre la presidència de la Generalitat s'hauria de fer el 9 de novembre com a data màxima. Qui ahir també va voler fer gala d'aquesta bona sintonia va ser la secretària general d'ERC, Marta Rovira, que va confessar en una entrevista a Catalunya Ràdio que se sentia “molt còmoda amb la terminologia de ruptura democràtica” que utilitza la CUP.
A l'altra banda de l'arc polític, Ciutadans, el PP i el PSC acusaven la CUP de “desafiar l'ordre constitucional i democràtic” i feien una crida a Junts pel Sí a “no obeir les exigències de la CUP”. En cas contrari, la portaveu del grup, Inés Arrimadas, va advertir que el govern espanyol “haurà d'utilitzar totes les eines democràtiques” per aturar-ho. Pel PSC, “Catalunya necessita un govern fort i seriós”, i, mentre la CUP “s'ho passa pipa”, el país “està embarrancat”, van criticar. El diputat de Sí que es Pot Joan Coscubiela comparteix el discurs social de la CUP, però va retreure a l'esquerra independentista que vulgui impulsar el pla de mesures amb Convergència, “els artífexs” del sistema sociopolític que la CUP “vol combatre”, va lamentar.