Espanya ens estima
Ultimàtum perquè es retirin les estelades abans de la votació
La JEC ordena investigar i sancionar quatre ajuntaments per si han enviat cartes als veïns per demanar el vot pel sí
La campanya esgota les darreres hores i s'intensifica la pressió de les juntes electorals de zona perquè es retirin les estelades dels ajuntaments i els col·legis que diumenge han de rebre els electors. Els municipis governats per partits que formen part de Junts pel Sí han decidit fer cas d'aquest requeriment –que, en última instància, s'havia de fer efectiu ahir al vespre– per evitar la imatge dels Mossos d'Esquadra retirant les ensenyes. La Junta Electoral Central, i després d'un requeriment de Societat Civil Catalana, amb data del 10 de setembre, va ratificar una resolució que el mateix òrgan havia emès durant la celebració de les municipals del mes de maig passat. L'òrgan estatal adduïa que, durant una campanya i en el dia de la votació, “els poders públics estan obligats a mantenir estrictament la neutralitat política i, per tant, s'han d'abstenir de col·locar als edificis i locals electorals símbols que es puguin considerar partidistes”. I, en aquest sentit, deixaven clar que les estelades simbolitzen “les aspiracions d'una part de la societat catalana, però no de tota”. La JEC hi afegia que, en l'actual procés electoral, es considerarà contrari “al deure de neutralitat” qualsevol element “que expressi o promogui l'adhesió al moviment independentista”.
A partir d'aquesta resolució, l'òrgan deixava en mans de les juntes de zona resoldre els diversos contenciosos locals. De fet, a la queixa general de SCC, se n'hi van afegir d'altres d'indrets concrets on partits com el PP denunciaven la presència d'estelades en edificis públics. En els darrers dies, doncs, s'ha anat intensificant el setge perquè la retirada es faci efectiva abans del 27-S. Per exemple, s'han enviat requeriments a municipis del Maresme perquè es treguin o es tapin cartells de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI).
Ara, doncs, es reprodueix la situació de les vigílies del 24-M. Ja en aquella ocasió, la conselleria d'Interior va haver d'alertar els alcaldes de diverses poblacions catalanes que els Mossos d'Esquadra haurien de procedir a retirar els símbols si no ho feien ells. Els municipis afectats van optar per acatar l'ordre com sembla que es farà de cara a l'actual cita electoral.
Cartes als veïns
Mentrestant, la JEC va dictaminar ahir sobre una denúncia del PSC per la qual assegurava que els ajuntaments de Llagostera, Riba-roja d'Ebre, Subirats i Torelló havien enviat cartes als veïns “per sol·licitar que el 27-S vagin a votar i que emetin el vot en un determinat sentit”, segons consta en l'escrit de queixa. L'òrgan estatal va acordar que les juntes provincials comprovin els fets i, si és així, prenguin mesures perquè es deixin de difondre les cartes i alhora els insta a obrir expedients sancionadors.
Des de Cadis, per la “unitat”
“Les grans obres necessiten esperit de col·laboració, unitat i lleialtat.” Tot i que es trobava en un escenari que no tenia res a veure amb el 27-S, Mariano Rajoy va aprofitar la inauguració ahir d'un pont que uneix les poblacions de Cadis i Puerto Real per llançar un missatge als catalans i subratllar del que són capaços tots plegats quan s'edifica “sobre els pilars de l'entesa i la concòrdia”. “Els espanyols són constructors de ponts”, emfasitzava durant el seu discurs. Rajoy va voler donar la màxima importància a l'estrena d'aquesta infraestructura, a la qual també va acudir la presidenta andalusa, Susana Díaz, i l'alcalde de la capital, José Manuel González, Kichi. El pont, anomenat Constitució 1812, ha costat més de 500 milions d'euros i s'ha convertit en el més alt d'Europa i en un dels més llargs del món, ja que té més de cinc quilòmetres.