“Manipulació barroera”
La CE investiga qui va alterar la seva resposta sobre les conseqüències d'una declaració unilateral d'independència
Juncker es desmarca de les amenaces a Catalunya i reconeix que Brussel·les no s'ha de posar en el 27-S
Si vols que amenacem la Catalunya independent amb l'expulsió de la UE, vés a la resposta en castellà. Si prefereixes que no ens hi posem, llegeix la resposta en anglès. Com si fos un llibre de tria la teva aventura, la Comissió Europea va donar dues respostes completament diferents a una pregunta parlamentària del PP sobre les conseqüències d'una DUI. Però una de les dues, precisament la versió en castellà, va ser manipulada, alterada per afegir-hi un paràgraf amb l'espantall de l'expulsió, a només cinc dies del 27-S. “L'única versió validada i acordada pel president Jean-Claude Juncker és la que està en anglès”, va admetre ahir la portaveu comunitària Natasha Bertaud. Brussel·les investiga qui va falsejar la resposta.
És un escàndol monumental, una “manipulació barroera”, segons el govern. Mortadel·lo i Filemó en versió euròcrata. L'embruta que alguna cosa queda. “Estem molt preocupats, no és un incident menor, tenint en compte sobretot que estem en la recta final de la campanya electoral”, va lamentar el representant permanent de la Generalitat a Brussel·les, Amadeu Altafaj. “No estem parlant d'unes poques paraules o d'unes comes que han saltat, estem parlant d'un paràgraf sencer afegit a la versió en castellà que té un impacte polític molt important”, es va queixar Altafaj, precisament exportaveu de l'executiu comunitari. No és el primer cop que Brussel·les es posa en el jardí del 27-S i acaba fent el ridícul.
L'eurodiputat català del PP, Santiago Fisas, havia preguntat a la Comissió Europea si “reconeixeria una DUI per proclamar un nou estat o república catalana” o si “respectaria la integritat territorial d'Espanya i la competència de l'Estat per gestionar els seus afers interns i les funcions essencials com a Estat”. La resposta en castellà, segons va vendre a bombo i plateret el PP abans-d'ahir, subscrivia pràcticament fil per randa l'argumentari que fa servir la diplomàcia espanyola contra el procés sobiranista. Segons aquesta versió, completament inventada, Juncker alertava que ningú no reconeixeria una DUI del Parlament de Catalunya: “De conformitat amb l'article 4 apartat 2 del Tractat, la Unió ha de respectar la identitat nacional dels estats membres inherent a les estructures fonamentals polítiques i constitucionals d'aquests, també pel que fa a l'autonomia local i regional. Respectarà les funcions essencials de l'Estat, especialment les que tenen com a objectiu garantir la seva integritat territorial. La determinació del territori d'un estat membre està únicament establerta pel dret constitucional nacional i no per una decisió d'un Parlament autonòmic contrària a la Constitució”.
Misteriosament, però, aquest paràgraf, que sembla escrit directament pel ministeri espanyol d'Exteriors, va desaparèixer d'una versió en anglès que, segons va reconèixer ahir la portaveu comunitària, és l'única vàlida. Aquesta versió oficial, l'única que té el vistiplau de Juncker, es limita a recordar que “a la Comissió no li correspon expressar una opinió sobre qüestions d'organització interna relacionades amb els procediments constitucionals d'un estat membre”. És la resposta de manual de sempre.
El govern es va afanyar a demanar a la Comissió i també a l'Eurocambra que posin en marxa ràpidament “una investigació per aclarir com, on i a través de qui ha pogut succeir aquesta manipulació barroera”. “La seva reputació està en joc”, va avisar Altafaj. A La Moncloa, però, van intentar treure importància a la polèmica i no demanaran que s'investigui: “És una anècdota sense importància, es devia traspaperar i van enviar la versió incorrecta”, asseguren fonts properes a Mariano Rajoy, que ahir era a Brussel·les. En canvi, Fisas va protestar: “Penso enviar una carta al senyor Juncker demanant explicacions.”
Querella contra els que han entorpit el vot
ò.pL'associació Drets presentarà querelles penals per delicte electoral contra els diplomàtics i funcionaris que hagin obstruït els tràmits perquè votin els catalans a l'exterior. L'advocat Marc Marsal va explicar ahir que coneixen “centenars” de queixes, i va oferir l'adreça info@drets.cat per recollir-ne més. L'entitat les analitzarà i, en la mesura que pugui, engegarà processos legals on vegi casos clars, que poden comportar penes de multes i presó d'entre 6 i 24 mesos. Marsal admet que és tard per presentar contenciosos administratius individuals per garantir el vot, si bé s'afegia a la petició del govern a la Junta Electoral perquè allargui terminis per votar. “Depens de l'eficiència i bona fe de consolats i ambaixades, i els sistemes de correus d'aquí i d'allà”, lamentava Joan Ramon Armadàs, de Catalans al Món, en un acte amb l'ANC i la FIEC per denunciar els entrebancs