El Banc d'Espanya matisa i nega ara el risc de ‘corralito'
El governador, Juan María Linde, assegura al Senat que és una opció “gairebé impossible”, tot i que alhora sosté que això “no preocupa ningú” a Europa
Mas l'acusa de no tenir ja “cap credibilitat”
Un corralito a Catalunya en cas d'independència és “molt improbable, i gairebé impossible”. El governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, va matisar ahir, en la compareixença que va fer al Senat, les seves paraules de dilluns en un esmorzar en què apuntava les “incerteses i tensions” del procés, que segons ell podien acabar generant greus problemes de liquiditat als bancs i els seus clients, i va dir que aquest “sinistre” és “altament improbable”. “No em preocupa gaire ni crec que preocupi ningú en aquest moment a Europa”, postil·lava tot seguit, això sí, abans de recordar que ell ni va amenaçar ni va treure el tema, i d'admetre que va tenir “uns segons de dubte”.
Linde, en tot cas, es ratificava ahir en l'argument que “els responsables polítics de la UE” han dit que si “un bocí de territori” se separa de la Unió, també deixa la unió monetària, fet que impossibilita l'accés a “les facilitats de crèdit” del Banc Central Europeu segons les actuals regles. Linde veu “molt complicat realment” la manera de solucionar l'accés a la liquiditat des de bancs domiciliats al territori escindit. En aquest sentit, va titllar d'“invenció”, a pregunta del senador de CDC Ferran Bel, que el BCE ja tingui redactat un document en què asseguraria la permanència d'un estat català a la zona euro. A més, va dir que els acords que té signats per l'ús de l'euro amb estats com ara Andorra, San Marino, Mònaco i Kosova no serien “aplicables” a Catalunya, perquè “no té res a veure”.
Bel va retreure durament a Linde els seus intents d'“interferència” en les eleccions de diumenge, quan pel seu càrrec hauria de mantenir la neutralitat. “Pot descartar un corralito en el conjunt de l'Estat espanyol si Catalunya s'independitza?”, li va etzibar. En canvi, per a l'expresident José Montilla, “alertar dels riscos no és fer campanya si es fa amb rigor”. El portaveu del PP, en canvi, es va seguir abonant a la possibilitat d'un corralito en aquest cas.
L'actual president, Artur Mas, va celebrar el “pas enrere” del Banc d'Espanya, tot i que insistia que Linde, que és un càrrec de confiança del govern espanyol, “hauria d'haver dimitit” l'endemà. Per Mas, després de cometre aquesta “irresponsabilitat”, el que pugui opinar ara el governador ja no té “cap credibilitat”.
Pel seu cantó, el candidat del PSC Miquel Iceta va demanar ser molt curós amb les paraules, i va recordat que la possibilitat de corralito de fet ja l'apunta un dels informes del Consell Assessor de Transició Nacional (CATN) del 2013.
El candidat d'Unió, Ramon Espadaler, es negava a fer campanya “a partir de les patinades dels uns i dels altres, i de les insensateses que hem escoltat”, mentre Inés Arrimadas, de Ciutadans, minimitzava la rectificació de Linde. “Per què estem contribuint a tot això?”, es preguntava.
L'Assemblea Nacional Catalana ja va recordar dilluns que el Banc d'Espanya ja no té competències supervisores ni de liquiditat sobre els bancs catalans, i va recordar que CaixaBank i el Banc Sabadell són entitats sistèmiques a escala europea, i per tant el BCE “mai posaria en risc” el seu accés al finançament.