Les entitats catalanes internacionals denuncien el “frustrant” sistema de vot exterior i fan una crida a omplir les urnes el 27-S
L'ANC, Catalans al Món, la FIEC i Drets critiquen les dificultats que han d'afrontar els 196.062 catalans censats i residents a l'estranger
Les entitats catalanes internacionals han denunciat aquest dimecres de forma conjunta el “frustrant” sistema de vot exterior i davant d'aquesta situació han fet una crida a omplir les urnes el 27-S. En roda de premsa, els representants de l'Assemblea Nacional Catalana, Catalans al Món, la FIEC i Drets han criticat l'excessiva burocràcia, la complexitat del procediment, els desplaçaments i la falta d'atenció que han d'afrontar els 196.062 catalans censats i residents a l'estranger que volen exercir el seu dret a vot. Per la seva banda, Drets s'ofereix a representar els ciutadans que ho demanin a emprendre denúncies per obstrucció electoral.
En una roda de premsa aquest matí, diversos representants d'entitats catalanes d'àmbit internacional han donat el seu punt de vista sobre les complicacions amb què es troben molts ciutadans que per diverses raons veuen limitat el seu dret a vot. Liz Castro, coordinadora de la Comissió internacional de l'ANC, ha reiterat que es tracta d'un sistema “laberíntic i frustrant” i Oriol Vicente, secretari general adjunt de la FIEC i expresident del Casal Català de la República Dominicana, ha destacat el descens de les xifres de participació en les últimes eleccions, sobretot des de l'aprovació de la LOREG el 2010, ja que, segons apunta, requereix demanar el vot com a previ procediment per exercir-ne el dret, “un element que complica molt els procediments logístics i burocràtics”.
Les entitats recorden que les xifres han passat d'un 20,8% al 2006 o un 13,1% el 2010 a un 6,7% el 2012. En aquestes ultimes eleccions, tot i un lleuger augment de les sol·licituds que ronden el 10% del cens, encara no es poden donar xifres definitives de participació ja que pot ser que algunes d'aquestes sol·licituds no es puguin arribar a exercir, segons aclareixen les entitats.
Joan Ramón Armadàs, sots president de Catalans al Món, ha explicat que, després de la campanya Vull votar i el “desencant” que va generar a molts catalans residents a l'exterior, van crear una pàgina web per a recollir testimonis, sota el nom de No puc votar . Armadàs ha recordat que “no estem parlant d'independència, de dretes o d'esquerres, sinó d'un dret democràtic” i ha recordat que “d'aquí a 2 mesos, els navarresos residents a Noruega, tindran el mateix problema”.
Drets s'ofereix a emprendre denúncies per “obstrucció electoral”
Per la seva banda, Marc Marsal, advocat membre de Drets.cat i professor a la UB, ha lamentat que “ens trobem davant d'un problema sistèmic que desincentiva l'exercici d'un dret fonamental”. Després de reclamar a la Junta Electoral Central una resolució sobre la pròrroga del període d'escrutini per la raó extraordinària que “molts votants no han rebut les paperetes”, ha ofert l'ajuda de la seva entitat a emprendre querelles per possibles delictes electorals a tots aquells membres del cos funcionarial o diplomàtic que hagin “obstruït” l'exercici al dret de vot.
Totes aquestes entitats han proposat, a través de diverses iniciatives, campanyes d'informació per tal d'incentivar la participació exterior en les eleccions ( votexterior.cat , vullvotar.cat ). Davant dels resultats, han coincidit en demanar que es valori el dret a vot i han fet una crida per aconseguir una “alta” participació en les eleccions del 27-S, que es difondrà també a les xarxes socials amb l'etiqueta #27SVoteForUs.