Margallo insisteix que els catalans perdrien la nacionalitat espanyola i europea en cas d'independència
El ministre afegeix que “si un se'n va, és que se'n va” i recorda l'emancipació de les repúbliques llatinoamericanes respecte d'Espanya
El responsable espanyol d'Afers Exteriors admet que si guanya el sí “tocaria soldar la fractura entre els catalans” i entre els catalans que aspiren a la ruptura d'Espanya i la resta dels espanyols
El ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García Margallo, ha insistit aquest dimecres que els catalans no podrien conservar “en absolut” la nacionalitat espanyola i la ciutadania europea en cas d'independència. En unes declaracions als mitjans de comunicació, Margallo ha assegurat que “quan un surt d'un país abandona tots els atributs que li dóna la pertinença a aquest país”. Pel ministre, que els catalans mantinguessin la nacionalitat espanyola i europea “és un acudit que no sé qui ha dit”, ja que els llatinoamericans van perdre la nacionalitat espanyola quan es van independitzar d'Espanya, tot i que llavors “regia la Constitució de Cadis de 1812”, ha recordat.
El responsable d'Exteriors del govern espanyol ha afegit que “el mateix va passar amb els algerians respecte a França, que van perdre la nacionalitat francesa i europea quan es van independitzar”. En aquesta línia, Margallo ha reflexionat que “si s'aspira a una república independent de set milions i mig de persones, és absurd que tots tinguin la nacionalitat espanyola. Si un se'n va, és que se'n va. No se'n va per quedar-se amb uns atributs i no uns altres”.
Preguntat sobre una eventual victòria de les forces independentistes el proper 27-S, Margallo ha sentenciat que “la resposta, igual que a qualsevol país civilitzat, és l'aplicació de la llei. Una declaració unilateral d'independència no te cabuda a la Constitució Espanyola, igual que no té cabuda a cap altre de les constitucions escrites del món. Per tant, no tindria efectes jurídics i no seria reconeguda ni per la Unió Europea ni per les Nacions Unides. Això deixaria Catalunya en una situació molt complicada”.
De totes maneres, el ministre ha reconegut que si guanya el sí, es mantindrà “una tensió i una certa frustració” a la societat catalana. “El que tocaria llavors és soldar la fractura entre els catalans, la fractura interna, i també soldar la fractura entre els catalans que aspiren a la separació i a la ruptura d'Espanya i la resta dels espanyols, que contempla això amb una enorme angoixa, ja que aquí hi ha tones d'afecte entre ambdues parts”, ha afirmat Margallo.
Debat amb Junqueras
El ministre ha assegurat que encara el debat d'aquesta nit amb el número cinc de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, amb l'objectiu de dir als catalans quines són les conseqüències de votar una opció política que vol la independència de Catalunya.
El ministre vol explicar com afectaria això a la seva vida diària, al mercat de treball a les pensions, a l'educació, a la sanitat, als dipòsits bancaris i en definitiva a la seva vida quotidiana, “que és el que realment m'importa”, ha assenyalat. “Aquesta és la meva preocupació, transmetre els inconvenients d'una decisió que seria fatal, en el sentit que no tindria remei”, ha avançat.