Científics de fama mundial, per l'estat propi
Tretze investigadors i metges de reconegut prestigi impulsen un manifest de suport a Junts pel Sí
Creuen que “és la millor opció” per al creixement de la recerca
Enmig d'un tram final de campanya marcat per la insistent ofensiva de l'Estat i els partits unionistes per desprestigiar el procés sobiranista i exagerar els riscos d'una eventual independència, tretze investigadors i metges de reconegut prestigi mundial han signat un manifest a favor de l'estat propi i, singularment, de la candidatura Junts pel Sí, que consideren “la millor opció per poder mantenir la bona feina i el consens treballat durant anys”. Els impulsors del document, obert ara a tots els membres de la comunitat científica que s'hi vulguin adherir, són figures de fama mundial d'àmbits tan diversos com la medicina, l'economia o les matemàtiques –vegeu el gràfic.
En el manifest fet públic ahir, constaten el nivell de la recerca a Catalunya, que situen “al nivell de les principals potències europees”, i que es tradueix en el gran nombre d'ajuts i projectes atorgats pel Consell Europeu de Recerca o els programes marc europeu. Un èxit que els signants del manifest atribueixen al compromís que Catalunya ha mostrat en els darrers anys per la investigació, “amb polítiques de llarga durada que s'han pogut consolidar amb un Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació signat l'any 2008”.
Crítica a l'Estat
En contraposició, critiquen l'actitud mostrada pels successius governs de l'Estat. “A les exagerades reduccions del pressupost cal sumar-hi la incapacitat de regular de manera més moderna la ciència espanyola, des del CSIC fins a la governança de les universitats públiques, passant per l'antiquada organització de les instal·lacions científiques de titularitat estatal”, lamenten. També critiquen el sistema de distribució dels recursos imposat des de Madrid, que no segueix “criteris estrictament competitius” i utilitza, de vegades, “criteris polítics subjectius per decidir les prioritats”. En aquest sentit, subratllen que a la Comissió Europea el mèrit i la qualitat són les bases imprescindibles per a la concessió d'ajuts. Les maneres de fer de l'Estat, conclouen, “són avui obstacles per desplegar tot el nostre potencial com a país, i continuar un creixement en quantitat i qualitat que no tenim garantit en el curt termini”. Els tretze impulsors del manifest consideren imprescindible avançar en innovació i creació de coneixements que arribin al teixit productiu i generin riquesa i llocs de treball. “Aquest sistema no podrà fer el gran salt a la generació de progrés econòmic si el nostre govern no disposa de les estructures que garanteixin poder desplegar les polítiques adients.”
El precedent, fa un any
No és el primer cop que el sobiranisme rep el suport de la comunitat científica. El 3 de novembre de l'any passat, uns 400 acadèmics i investigadors ja van signar un manifest en suport del 9-N i del procés cap a la independència.