La CUP exigirà la DUI el 28-S si hi ha una majoria en vots
Antonio Baños i Anna Gabriel criden a declarar la independència i “defensar-la al carrer” l'endemà
Apel·len al vot de Catalunya Sí que es Pot, i avisen que continuaran fiscalitzant la corrupció
“Si hi ha majoria de vots i escons, el 28-S s'haurà de declarar unilateralment la independència”. “I el 29, als carrers, a defensar la república guanyada.” Clar i català, ahir ho van expressar els números 2 i 1 de la CUP per Barcelona, Anna Gabriel i Antonio Baños, en contraposició a les intencions de Junts pel Sí de dilatar el procés encara divuit mesos. El seu full de ruta és molt més senzill: ruptura de l'ordre constitucional, negociació d'un govern provisional que impulsi un pla de xoc social i que iniciï el procés constituent i tria d'un president “de consens”. L'eventual negociació amb l'Estat només vindria més tard. “Serà el primer acte de diplomàcia internacional d'aquest país”, va proclamar Gabriel en l'acte central de campanya de l'esquerra independentista, que va omplir l'Auditori de Barcelona amb cap a 2.000 persones.
“Ens plantem al 27-S amb possibilitats reals de guanyar el torcebraç a l'Estat i a l'oligarquia”, proclamava el diputat Quim Arrufat que, juntament amb els seus companys David Fernàndez i Isabel Vallet, segurament van rebre l'ovació més tancada de la vesprada, també quan van exhibir el viral vídeo de campanya de la CUP, Anaven lents perquè anaven lluny. Arrufat, en un discurs arrauxat, va apel·lar directament a “l'esquerra que va perduda”, en al·lusió a Catalunya Sí que es Pot. “Aquestes eleccions no van de governs autonòmics, de càrrecs o de gestionar les engrunes; van de fundar una república al sud d'Europa”, advertia. “Que no s'equivoqui: només la CUP ha estat contra tots els consorcis”, recordava també Vallet a Sara Vilà, candidata de la llista de confluència per Lleida, que havia presumit de ser l'única que havia promès aturar el consorci sanitari de Ponent.
El discurs contra la corrupció i les polítiques liberals del govern de CiU també van centrar bona part de l'acte. “Hem enviat a la paperera de la història el pujolisme com a sistema integral de poder”, celebrava Fernàndez, com a resum dels seus “anys a Màtrix”. “Mai més un país sense nosaltres”, proclamava, i va advertir que no aturaran la persecució democràtica. “Els de dalt seguiran sentint l'alè al clatell de les classes populars”, avisava. La número 2 per Girona, Marta Ball-llosera, també va exigir al govern que retiri el pla director urbanístic de Barcelona World i el de les conques hidrogràfiques internes, aprovats tot just la setmana passada.
Obrir la porta del País Basc
Un altre dels més aplaudits va ser el candidat per Lleida, Ramon Usall, que va apel·lar a la memòria de lleidatans com els expresidents Macià i Companys, o el Noi del Sucre, Salvador Seguí. “No volem que la república que construïm substitueixi un centralisme madrileny per un de barceloní”, cridava també.
En l'acte hi van participar bona part dels més de 400 càrrecs electes en les últimes municipals, que van sortir a un escenari decorat amb una baralla de cartes –amb les cares del rei, Merkel, Rajoy, el ministre Wert, l'expresident Pujol, els consellers Boi Ruiz i Felip Puig, el president de la patronal espanyola, Joan Rosell, fotos del TC i les nuclears– que primer van trencar, i després, convertir en una crida pel poder popular.
També hi va ser el diputat basc Sabino Cuadra, d'Amaiur, que fa uns dies va estripar unes planes al Congrés de la Constitució. “Què hi pintem, en aquest estat? Per què no marxem ja?”, es preguntava. I animava: “Com a gorrers, per la porta que obriu també hi passarem nosaltres”.